Най-спорната среща в Баку събра вълна от недоволство


Най-спорната среща в Баку събра вълна от недоволство
8 април 2024

Автор: bgwrestling.bg

Най-спорната среща на квалификационния турнир в Баку събра вълна от недоволство.

Двубоят между представителя на домакините Туран Байрамов и Франк Чамизо (Италия) завърши 8:8, а победата и олимпийската квота бе дадена на азера след уважена контестация в категория до 74 кг на свободния стил.
Кубинецът с италиански паспорт навакса изоставане от 0:6, стигна се до 8:8 и в оставащите секунди атакува съперника, мина отзад и го постави на колене, спечелвайки предимство, което обаче не бе зачетено. 

„Извинявам се на онези, които гледат тази среща, защото моят спорт е прекрасен – написа Франк Чамизо, който е бронзов олимпийски медалист, двукратен световен и 4-кратен европейски шампион. - Това е една групичка от купени и продажни хора, от които сърцето ми тъжно плаче. Простете, простете...“

А под видеото, публикувано на сайта на Международната федерация по борба (UWW), заваляха недоволни изказвания. Ето и някои от тях:

„Голям срам за нашия спорт, Чамизо спечели с 10:8)!!! Това бе една от причините, поради които почти бяхме извън Олимпийските игри преди години!!!"
„Какъв позор, какъв страхотен мач, унищожен от съдиите“
„Това беше очевидна измама. Тримата съдии трябваше да бъдат свалени от тепиха“.
„Срам за световната федерация по борба. Малкият ми син, който е на 10 години, тренира борба в Джорджия. Попита ме дали тези съдии ще се държат така, когато той се бори... Бях бесен, не знаех какво да отговоря...."
„Реферът или е глупав, или е решил да изкара допълнително пари!“
„Най-голямата измама, която някога съм виждал!“
„Срамно е!!! Дисквалификация на целия национален отбор на Азербайджан!!!“
„Най-наглият обир на UWW“
"Съдиите ясно смятат, че са свършли добра работа за азерските фенове. Но горд народ и спортист, който иска да остави следа в историята, няма да приеме такава победа."


Италианската страна обяви, че ще обжалва резултата от срещата. 

"Съдийските грешки са част от спорта - казва Салваторе Аванцато, технически директор на Италианската федерация. - Но тук има нещо повече. Целият двубоя бе зле ръководен, в един момент не знаеш какво се случва на тепиха. Имаше действия на пасивност, и то в решителен момент, които не бяха отчетени, действия за 4 точки, а съдията дава две, ненаказани бягства....  Мачът не бе ръководен така, че да доведе до чиста битка на тепиха. И за жалост бе изцяло повлиян от решенията на съдиите. Грешките не са само в последните секунди... Не оправдаваме случилото се, ще обжалваме!"

Домакините взеха 5 квоти и вече са с пълен отбор от 6 състезатели за олимпийските игри в Париж. Толкова има и тимът на Русия, спечелил липсващите две визи в азерската столица. 

Последната квалификация е в Истанбул (9-12 май), когато първите трима в категориите, ще вземат квоти.

Видео от срещата между Байрамов и Чамизо.