Нова гавра, спряха Садулаев на летището


Европейското ще мине без руската звезда
Нова гавра, спряха Садулаев на летището
15 февруари 2024

Автор: КРАСИМИРА СТАНКОВА

Политиката отново се намеси в спорта. Потърпевш е Абдулрашид Садулаев, един от най-успешните борци в свободния стил, който бе спрян на летището в Букурещ и не бе допуснат в страната. За момента органите на реда не дадават официално обяснение за причините.

Садулаев бе една от най-големите звезди на европейското първенство, което продължава в румънската столица. Той трябваше да излезе на тепиха в петък в категория до 97 кг и още е в схемата на Международната федерация за надпреварата.

Това е поредна гавра с руския шампион, който първоначално не бе сред 13-те състезателите на „сборная“ от общо 30, получили визи. Но получи разрешение за влизане в страната в последния момент, преди ден.

Освен два златни олимпийски медала, Садулаев има зад гърба си 5 световни титли и 4 европейски, два пъти печели европейски игри.

“Абдулрашид пристигна в страната с виза, която му издадоха – коментира Михаил Мамиашвили, президент на Руската федерация. - Замина за Барселона, оттам отиде в Букурещ, но граничарите не го пуснаха, бил им подозрителен, и му отказали да влезе в страната. Разбира се, и той загуби, и отборът, но най-вече феновете. Садулаев е един от най-желаните борци във всяка една държава, които любителите на борбата, искат да видят на тепиха. А какво ще правим оттук нататък? Ще се подготвяме за олимпийските квалификации. Абдулрашид няма да се поддаде на провокации. Разбира се, разочарован е и учуден.“

За сравнение тенисът, един от най-аристократичните спортове, нито за момент не спря спортистите на Русия и Беларус от участие в състезания, въпреки конфликта с Украйна.

През 2022-а домакините на частния турнир „Уимбълдън“ спряха руските и беларуските тенисисти, но Международната федерация реагира светкавично. И обяви, че допуснатите до турнира състезатели, няма да получат точки за световната ранглиста, за да са равноправи с тези, които са спрени от участие. И глоби организаторите с 1 млн. долара.

На следващата година, домакините от кралския клуб вдигнаха забраната. Оттогава тенисистите на двете страни участват под неутрален статут без да им се създават пречки за влизане в различни държави.

По казуса „Садулаев“ засега Международната федерация по борба мълчи.