Новиков е борец №1 у нас в дебюта си за България


Националите с 23 медала през годината
Новиков е борец №1  у нас в дебюта си за България
©bgwrestling.bg/lap.bg
1 декември 2023

Автор: bgwrestling.bg

Семен Новиков бе избран за борец №1 у нас в дебютното си участие за България от родната федерация. От началото на сезона той взе бронз на европейското и на световното, донесе и единствената олимпийска квота за страната ни. Спечели също златния пояс „Никола Петров“. На мондиала в Сърбия натурализираният у нас украинец се бори с травма и все още не е възстановен.

„Тренирам с едната ръка – правя леки упражнения, кросове, във фитнеса работя - казва той с усмивка. - Все още не знам кога ще е първото ми състезание за годината, защото още не се знае как ще продължи възстановянането и кога ще мога да тренирам пълноценно на тепиха.“

Новиков получи наградата си от министъра на спорта Димитър Илиев на церемонията в зала „Диана“. „Тази година вече е минала, за следващата ви пожелавам да сте много здрави, силни, да продължавате да работите със същия хъс и ентусиазъм, енергия и емоции – заяви министърът. - Всички спортисти имат нещо в главата си, което искат да реализират. Слушайте треньорите си, те винаги са зад вас. Ние с моя екип също ще бъдем зад вас.“

А Новиков призна, че за България годината е успешна за него, но ако се сравнява с тези в Украйна не толкова. „Все пак съм ставал европейски шампион – продължи Новиков. - Много исках да стигна до финал, да взема титла. Искрено се надявам да ми се получи през следващата година, която е и олимпийска.“

Втори класацията е Едмонд Назарян, европейски шампион.

„Изпращам годината с леко огорчение, именно защото не успях да взема виза - казва Едмонд. - В началото беше голям шок, не знаех какво се случва, но с времето преодолях този психологически срив. Да, често сме на лагер с арменците, може би донякъде това е и грешка, защото те ни разучават по всякакъв начин. Арменецът Геворг Гарибян е един от лидерите в категорията, един от основните ми конкуренти, той също се бори за виза.... Но вярвам, че всички неприятности са зад гърба ми, взел съм си поуки от грешките, трудностите ме мотивираха още повече. Сигурен съм че следващата година ще взема квота. Вярвам, че всяка година си има своята тръпка.

Тройката в класацията допълни Юлияна Янева, която стана европейска шампионка и бе обявена за най-добра състезателка на турнира „Дан Колов“.

През този сезон борците ни спечелиха 23 медала от големи първенства, като титлите са 4, сребърните медали са 3, а бронзовите - 16. „Олимпийската квота засега е една, но съм сигурен, че през следващата година ще има още – заяви президентът на федерацията Христо Маринов. - Най-важни са медалите от олимпиадата.“

За най-добър треньор на 2023-а бе обявен Братан Ценов, селекционер на националния отбор по класическа борба. Негови подгласници са Петър Касабов, старши треньор на женския национален отбор, и Валентин Ангелов, наставник на мъжкия предстадителен тим по свободна борба.

В комплексното класиране №1 за годината при жените е отборът на „Бургас“. При класиците наградата бе присъдена на ЦСКА, а в свободния стил – на „Берое“ (Стара Загора).

А за най-добри съдии бяха обявени две дами - Елина Васева и Каролина Грозданова.

По време на тържеството в комплекс „Диана“ наградени бяха също юбиляри и рожденици с кръгли годишнини.
Сред тях Мирослав Гочев, който чества 50 години. Той е трети в света и втори в Европа, бивш международен съдия олимпийска категория, личен треньор на бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова.

Илия Василев, европейски шампион и втори в света, навършил 60 г., дългогодишният международен съдия Янчо Костадинов (60 г.)., Бончук Андонов (75 г.), дългогодишен спортен фотограф, д-р Стоян Димитров (75), дългогодишен лекар на националните отбори.

Сезонът за българската борба ще започне още на 5 януари с държавен шампионат в Стара Загора, а седмица по-късно е първият рейтингов турнир в Загреб (Хърватия).

Следва десетката за 2023 г.

1. Семен Новиков, 3 м ЕП, 3 м СП, квота
2. Едмонд Назарян, 1 м ЕП
3. Юлияна Янева, 1 м ЕП
4. Кирил Милов, 2 м ЕП
5. Микяй Наим, 2 м ЕП
6. Евелина Николова, 3 м ЕП
7. Биляна Дудова, 3 м ЕП
8. Мими Христова, 3 м СП, 1 м ЕП
9. Рамазан Рамазанов, 2 м ЕП, 3 м СП
10. Георги Иванов, 1 м ЕП до 23 г.