Отборът-сензация приема шампионат в „Колодрума“


Отборът-сензация приема шампионат в „Колодрума“
©bgwrestling.bg, Ю.Тодоров
22 декември 2023

Автор: bgwrestling.bg

 

„Тракиец“ (Пд), отборът-сензация от изминаващата година, ще бъде домакин на първенство на България през месец юни в зала „Колодрума“.

Тимът спечели бронзовите отличия на отборното първенство в свободния стил този сезон, след като участва за първи път от 20 години с пълен състав при мъжете. Класира трима финалисти и спечели пет медала.

А след този успех интересът към борбата значително нараства в Пловдив.

„Имаме много желаещи, които искат да тренират, но ги връщаме, защото нямаме възможност да вземем всички, залите са ни малки - казва Данаил Димитров, президент на клуба. - За следващия шампионат сме амбицирани да преследваме титлата.“

Именно той се заема с промяната, когато преди 10 години възражда традициите на клуба. С приятели ремонтират изоставено помещение, закупува нови уреди, привлича състезатели и опитни треньори. Проектът е финансиран с лични средства, а на по-късен етап се включват и спонсори.

В момента в клуба се подготвят близо 70 състезатели, най-малките са 10-годишните.

„За жалост общината е загърбила олимпийските спортове, не срещаме никаква подкрепа от тяхна страна – допълва Димитров. - Затова взехме и домакинството на първенството. Искаме да направим сериозна реклама на най-българския спорт и да запалим повече деца да тренират, а успехите ще дойдат във времето. Много се радвам, че започнатият проект преди 10 години, вече дава резултати. Ние сме от малкото клубове в страната, които издържат и мъжки отбор. Имаме медалисти и се надявам те да бъдат забелязани и привлечени в националния отбор. Защото практиката да се привличат чужденци не смятам, че е най-добрата. Привърженик съм на това да се инвестира в българските борци, което и правим в нашия клуб.“

Състезателите на „Тракиец“ често участват на народни борби, както и в рекламни видеоклипове, в които представят красотата на борбата.
Единият от тях може да видите по-долу.

А първото голямо изпитание за пловдивските борци от новия сезон ще бъде държавният личен шампионат в Стара Загора на 5 януари.