Победа дели Мими и Юлияна от квотата


Победа дели Мими и Юлияна от квотата
©bgwrestling.bg/lap.bg
10 май 2024

Автор: BGWrestling.bg

Победа дели Мими Христова и Юлияна Янева от олимпийската квота на квалификацията в Истанбул. 

Христова постигна две категорични победи до момента в категория до 68 кг. На старта се наложи над Ноеми Сабадош (Унгария) с туш само за 26 секунди. А на четвъртфиналите преодоля и 33-годишната украинката Алена Бережна, световна и двукратна европейска шампионка, с технически туш 10:0 за 2,43 мин.

Така квотата двукратната ни еврошампионка от по-долната категория ще си оспорва с 30-годишната китайката Фенг Жу, трикратна №1 от Азиатските игри и втора в света през 2015-а.

Янева пък записа три победи до момента. В първия кръг при 76-килограмовите българката се наложи над Мартина Кунц (Австрия), двукратна №1 в Европа и трета в света, със 7:5. После преодоля рускинята Кристина Шумова, с 5:0, а в четвъртфиналите елиминира и Анастасия Шустова (Украйна), втора в Европа от тази година, с 6:2.

За олимпийската квота Янева, която е еврошампионка от по-долната категория, ще излезе срещу Даванасан Енх Амар (Монголия).

Полуфиналите започват от 20,30 часа. 

Другите ни представителки загубиха, но Миглена Селишка (50) и Ирена Бинкова (53) запазват шансове да продължат, след като съперничките, от които паднаха, стигнаха полуфиналите. 

Селишка отстъпи на старта с 0:10 пред севернокорейката Сон Ким, трета от Мондиал 2017. 
А Бинкова започна с туш, след като навакса изоставане от 0:4, за да изравни срещу мароканката Зайнеб Чабки.
В следващия кръг обаче българката отстъпи с 0:11 на опитната Сталвира Орсос, която е рускиня, но се състезава за Унгария. И за двете страни Орсос е спечелила европейски титли. 

Бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова обаче отпадна от надпреварата. В пърия кръг при 57-килограмовите тя загуби от кубинката Янелис Вердеча с 4:15. Съперничката й загуби в следващия кръг и българското участие приключи.
Международната федерация обаче направи промени в програмата.
Така от 18 ч стартират двубоите между бронзовите медалисти в класическия стил, а победителите от тях, ще вземат квоти за Париж 2024.

В събота от 10 ч започват мъжете в свободния стил.

Видео от българските срещи - на нашата фейсбук страница ТУК

Победата на Мими Христова над украинката Бережна.

 

 

Победата на Юлияна Янева над украинката Шустова и полуфинал за българката.