Преизбраха президента на световната борба в МОК


Преизбраха президента на световната борба в МОК
Сн. UWW
16 октомври 2023

Автор: bgwrestling.bg

Ненад Лалович, президент на Световната федерация по борба, бе преизбран за член на Международния олимпийски комитет (МОК) по време на 141-та сесия на централата в Мумбай (Индия).

Сърбинът също е и член на Изпълкома на МОК.

За първи път той влезе в олимпийската централа през 2015-а, когато получи 8-годишен мандат и стана първият представител на борбата, приет в престижната организация. Сега той бе единодушно избран за още 8 години. А в изпълкома Лалович влезе през 2018-а и преизбран през 2022-а.

Президентът на световната борба също е в Изпълкома на Международната антидопингова агенция (WADA), както и управата на Асоциацията на летните олимпийски федерации (ASOIF).

„Привилегия е да бъда част от МОК, ще продължа да работя за успехите на олимпийското движение - каза 65-годишният Лалович. - Да представлявам нашето борцово семейство в МОК също е голяма чест. Това е спорт, който учи на много ценности. И това ми дава увереност, че ще използвам тези ценности, за да отстоявам моята позиция в олимпийското движение.“

Всъщност Международната федерация по борба не само върна руските и беларуски състезатели до големите първенства. До момента тя е единствената спортна организация, която отне вече няколко домакинства на страни, създаващи спънки при допускането на борците от тези две държави до състезания. Така световното до 20 години бе отнето от Полша и дадено на на Аман (Йордания), а предстоящото европейско до 23 г. ще бъде организирано в Тирана (Албания) вместо във Финландия (23-29 октомври).