Първи турнир в памет на Стефан Ангелов


Схатките са в Деня на детето в село Бяла вода
Първи турнир в памет на Стефан Ангелов
29 май 2024

Автор: BGWrestling.bg

Първи турнир в памет на Стефан Ангелов ще посрещне село Бяла вода, родното място на двукратния олимпийски медалист. 

Схватките са в Деня на детето, 1 юни, събота.

Надпреварата е за най-малките - деца, подрастващи, както и момчета до 12 г. в класическата борба. 

Срещите ще бъдат на открито - на площада в центъра на плевенското село. Жребият е от 10 часа, веднага след това започват схватките. 

Участие са потвърдили съставите на Белене, Оряхово, Ловеч, Селановци, ЦСКА, за чийто отбор се състезава, а след това има и успешна треньорска кариера именитият борец, както и отбор на домакините от Бяла вода.

Освен двата бронзови олимпийски медала от Мюнхен '72 и Монреал '76, Стефан Ангелов има и два бронза от световни първенства (1971, 1975) и е втори в Европа (1972). 

А на шампионата на планетата в София през 1971-а е част от звездния състав, който за първи и единствен път, ликува с отборната световна титла.  Тогава схватките са пред препълнените трибуни на националния стадион "Васил Левски".

В годините Стефан Ангелов е бил и помощник треньор в националния ни тим. Близо два олимпийски цикъла е в щаба, ръководен от Братан Ценов, грижи сe за физическата подготовка на най-добрите ни състезатели.

Турнирът е организиран от семейството и един от неговите изявени възпитаници - Ненчо Ненчев, европейски вицешампион за мъже. 

Всяко дете ще получи и специална фланелка с лика на Стефан Ангелов.