Радослав Великов отново с титла след 9 години, но на плажна борба


Радослав Великов отново с титла след 9 години, но на плажна борба
30 юни 2024

Автор: BGWrestling.bg

Радослав Великов отново взе титла, но на плажна борба. 

Световният шампион и бронзов олимпийски медалист стартира в дебютното издание на държавен шампионат в тази нова дисциплина, а състезанието на базата на НСА край Несебър бе първо за него след 9-годишна пауза.

Въпреки това Танка Руди демострира, че още е във форма,  взе две победи - над сегашния си възпитаник Георги Вангелов (3:0) и Иван Бадавров (2:1) в категория до 70 кг.

„Имаше адреналин, беше ми интересно, но и се бях подготвил, знаех какво не трябва да правя“, коментира с усмивка Радослав Великов.

Срещите са по три минути, двубоят е до отбелязване на 3 точки или туш. А състезателите нямат право да докосват пясъка с част от тялото си освен, когато е в стойка "четири крака". Но ако се допре с коляно, чело, глава..., губи точка.

При по-тежките до 80 кг шампион е Октай Хасан, също бивш национал, сега треньор в клуб „Айтос“. И той взе две победи – над Исмаил Помаков (3:1) и туш над Пресиян Михов.

В надпреварата, носеща името на Димитър Чифудов, първият ни участник на олимпийски игри и в двата стила борба (1956), сили мериха близо 100 състезатели от 19 клуба.

Състезанието бе за всички възрасти. Схватките изгледаха славните ни борци Георги Мърков и Александър Томов, както и първия ни световен шампион по плажна борба Николай Станчев (2009).

„Плажната борба е много по-различна от олимпийската и в чужбина отдавна се подготвят целенасочено, имат и отделни отбори в тази нова дисциплина, която е под шапката на Международната федерация – коментира Димитър Чифудов, международен арбитър и внук на Чифудов-старши. - В Азербайджан, например, построиха специална зала, подготвят се целогодишно. В Щатите сключиха договор с университета в Северна Каролина и също третират 12 месеца в годината. Сериозно внимание отделят още Турция и Румъния, която редовно посреща турнири от Световните серии...“

След две години плажната борба ще направи дебют на младежките олимпийски игри в Дакар през октомври. Тогава тя ще замени класическия стил, а свободният остава.

Амбицията на световната централа тази нова дисциплина да влезе и в програмата на олимпийските игри.

Преди надпреварата имаше и съдийски семинар, първите 8 арбитри по плажна борба положиха успешно изпити.

По-късно този месец Румъния ще бъде домакин на европейско за момчета и момичета, кадети и кадетки, юноши и девойки (18-20), седмица по-късно, отново Тимишоара, ще посрещне и турнир от Световните серии. 

Всички резултати ТУК