Рамазанов: Мога да се боря всеки ден


Рамазанов: Мога да се боря всеки ден
сн. UWW
11 януари 2024

Автор: bgwrestling.bg

„Мога да се боря всеки ден, защото съм гладен за победи, от две години не съм се състезавал, затова искам да участвам на повече турнири – каза Магомед Рамазанов след триумфра в Загреб. - Това беше първото ми състезание от 2 години. През последната седмица имах 11 срещи, остава ми още една в събота...“

Преди ден натурализираният у нас дагестанец стана първи в категория до 86 кг на свободния стил на турнира в Загреб, след като постигна пет победи, а на финала надделя над класния казахстанец Азамат Даулетбеков, двукратен шампион на Азия и трети в света, с 8:6, след като губеше с 0:5. Надпревара бе дебютна на Рамазанов за България.

„Финалът беше малко труден, съперникът ми беше опитен – продължи състезателят на великотърновския клуб „Илия Павлов. - Подготвих се сериозно за този мач. През първия период изоставах, но във втория атакувах и обърнах развоя на срещата.“

Преди това 30-годишният възпитаник на школата в Хасавюрт се наложи над Итън Рамос (Пуерто Рико), Максуел Деан (САЩ), Арсений Джиоев (Азербайжан) и Чандлър Марстелър (САЩ), в която постигна най-бързия си успех на турнира - за 1,37 мин.

Рамазанов прояви истинско геройство на турнира, след като излезе на тепиха и се бори с температура и хрема.

Преди 6 дни той стана шампион на България, а ден по-късно се бори и в германската бундеслига, където победи друг национал – Ахмед Батаев, и то в по-горна категория до 98 кг, като бе по-лек от съперника си с 10 кг.

Тази събота му предстои пореден мач в Бундеслигата, а в средата на февруари ще стартира и на европейското първенство в Букурещ, на което се надява също да е в топформа.

Рамазанов има впечатляваща визитка зад гърба си. През 2020-а печели сребърен медал за Русия, година по-рано е златен медалист с тима на „сборная“ на световната купа в Яутск. Шампион на престижните турнири "Иван Яригин" в Красноярск (2022),  „Али Алиев“ в Каспийск (2019), “Александър Медвед” в Минск (2019), “Циалковски” в Полша (2018).

По образование бившият ас на „сборная“ е правист, завършил е юридическия факултет на Астраханския държавен университет.

„Когато е в България води тренировките на децата и те много му се радват – казва треньорът Мирослав Колев, който има основна заслуга за привличането на братя Рамазанови у нас. - Иначе изцяло се подготвя в Русия, семейството му живее в Москва. Много е отговорен. През Новогодишните празници беше вече във Велико Търново, за да може да се адаптира към условията и да е в най-добрата си форма за първенството на България, а и сега за турнира в Загреб.“

По-малкият му с 2 години брат Рамазан също е състезател на великотърновския клуб „Илия Павлов“, който вече донесе за България три медала от големи първенства.

На турнира в Загреб обаче Рамазан остана на крачка от подиума, като отпадна във втория кръг на репешажите. Рамазанов-младши обаче имаше тежък път до Хърватия, на два пъти изпусна самолетните си връзки и почти два дни престоя на летищата. А умората му се отрази и на представянето.