Реабилитираха съдиите по казуса „Чамизо“


Четирима от тях ще съдийстват на олимпиадата в Париж 2024
Реабилитираха съдиите по казуса „Чамизо“
1 юни 2024

Автор: BGWrestling.bg

Апелативният комитет към Международната федерация преразгледа решението на Дисциплинарната комисия и реабилитира съдиите, които бяха наказани след двубоя между Франк Чамизо (Италия) и Туран Байрамов (Азербайджан).

Спорната среща бе на европейската олимпийска квалификация в Баку през април, завърши 8:8, а успехът бе даден на представителя на домакините в категория до 74 кг на свободния стил.

Тогава целият съдийски екип получи наказания за различен период от време. Но след подадени жалби и преразглеждане Апелативната комисия реши, че „няма индикации за пристрастност при ръководенето на мача, а установените проблеми са определени като свързани със съдийски грешки и технически аспекти на съдийството.“

Така правата на руснака Алексей Базулин, турчина Ибрахим Чичиоглу, американеца Касел Гьосел и тунизиеца Камел Буазиз са възстановени от днес, 1 юни. Четиримата са включени и сред арбитрите, които ще съдийстват на олимпийските игри.

Санкцията на украинеца Роман Павлов, който бе рефер на тепиха, е намалено до 30 септември 2024 г.

Големият прострадал от този случай обаче се оказа Франк Чамизо. Кубинецът с италиански паспорт, не успя да вземе квота и на втората олимпийска квалификация в Истанбул през май. И вероятно това ще е последният сезон в кариерата на 31-годишния бронзов олимпийски медалист от Рио 2016, който има още две световни и 4 европейски титли.

На олимпийските игри в Париж ще съдийстват 50 арбитри, сред тях е и българският рефер Недялко Кирезиев.

Всички арбитри може да видите ТУК