Рекордът на Иван Яригин навъртя 50 г.


Димо Костов се бори с руския исполин на игрите Монреал '76
Рекордът на Иван Яригин навъртя 50 г.
17 януари 2024

Автор: Красимира СТАНКОВА

Красноярск отново ще бъде домакин на турнира „Иван Яригин“ следващата седмица, един от най-авторитетните в световната борба.

До момента участие са заявили състезатели от 15 държави, миналата година бяха 12.  „Хората вече престанаха да се страхуват да идват при нас“, коментира Михаил Мамиашвили, президент на руската федерация.

Заради политическата ситуация имаше отлив на участници, а през миналата година състезателите на „сборная“ вече бяха допуснати и до международни форуми.

Надпреварата ще бъде излъчвана и на живо, за чужденци достъпът е платен.

Иван Яригин е двукратен олимпийски шампион, №1 в света и трикратен европейски първенец. Състезава се в категория тежка, до 100 кг.

А неговият рекорд на игрите Мюнхен '72, когато печели първата си олимпийска титла, вече навъртя 50 години.

Тогава той всичките си 7 срещи печели предсрочнно за рекордно време – 8 минути и 40 секунди! За сравнение само един двубой тогава може да е с продължителност до 9 минути.

Яригин се отличава с изключителна физика и атлетичност, а победите си взима с атрактивни тушове.

Руският исполин, наричан Иван Грозни, заради габаритите и агресивния си стил на борба, държи и още един рекорд. Преди олимпийските игри, той става №1 в Европа, отново след туш във всичките си срещи, а на следващата година, 1973-а, става световен шампион, след като стига до върха с нова порция победи с туш. И досега Яригин остава в историята, като единственият борец на планетата с категорични победи в трите най-важни състезания.

Освен това той пет пъти е носител на Световната купа, където най-бързата му победа е за рекордните 27 секунди, също постижение, ненадминото до момента.

Роден е на 7 ноември 1948 г. в село Уст Камзаст, Кемеровска област. Но детството му преминава в Красноярск. Първоначално се увлича по футбола и играе на поста вратар. Но когато отбива военната си служба попада в обсега на изявения треньор Дмитрий Миндиашвили, който вижда в него огромен потенциал.

„Всичко ни се получаваше – казва с възхищение Миндиашвили за своя ученик. - Имаше невероятно рядка координация и реакции. И това, че е бил вратар също много му помагаше. Когато правихме спринтове, винаги слагах до него някой от борците в по-леките категории, а той винаги ги изпреварваше. Беше изключително издръжлив и хладнокръвен в трудни ситуации.“

За характера и волята на сибирянина говори и фактът, че второто си олимпийско злато в Монреал '76 той печели, след като във всичките си срещи се бори с две счупени ребра. А се връща на тепиха след пауза от една година.

Тогава славният руснак се бори и с нашия Димо Костов. Българинът повежда с 3:0, Яригин изравнява и печели срещата с 8:5.

„Борихме се 9 минути, само тази среща и още една се игра толкова дълго - казва Димо Костов с гордост. - Беше изключителен борец, най-добрият в категорията. Коронната му хватка беше руска кука. Всъщност тогава бяхме 5-6 души, много равностойни и всеки можеше да вземе медал.“

Димо Костов също прави 7 срещи на олимпиадата и взима бронз в категория до 100 кг на свободния стил.