Русия с две титли, Сърбия и Казахстан пишат история


Русия с две титли, Сърбия и Казахстан пишат история
19 септември 2023

Автор: Красимира Станкова

Русия вече има две титли от световото по борба, свободен стил в Белград, а Сърбия и Казахстан спечелиха историческо първо злато.

В кулминация на третия ден от първенството, олимпийският шампион Заурбек Сидаков надви Кайл Дейк (САЩ), бронзовия медалист от игрите Токио 2020 и четирикратен №1 в света, с 10:7 в категория до 74 кг. А с това спечели и трета световна титла.

Срещата имаше особен заряд, жребият все разминавеше двамата големи борци, а американецът все се заканваше да се разправи с именития си съперник. Сидаков и Дейк станаха едновременно световни шампиони през 2018-а и 2019-а. Тогава Кайл се състезаваше в категория 79 кг. За олимпиадата в Токио обаче слезе на 74 кг и взе бронз, а Заурбек ликува на върха. И въпреки че в японската столица не се срещаха, битката им на тепиха бе въпрос на време. Финалният сблъсък в Белград предложи много емоции и инфарктни ситуации. В последните 40 секунди на срещата резултатът бе равен 3:3 в полза на американеца, взел последните точки. Тогава русанакът мощно атакува, последва оспорване на съдийски решения, за да завърши с победното 10:7 за Сидаков.

„Кайл е достоен опонент, какво ли не ми мина през главата в тези последни секунди – призна руският борец. - Да пазя ли резултата, когато взех преднина, или да атакувам. Трябваше да избера единия вариант и да го следвам. Планът ми проработи!“

Всъщност на шампионата Заурбек спечели 6 срещи и призна, че толкова много мачове не е имал от годините, в които се е борил при кадетите.

Преди него злато за сборная донесе и Ахмед Усманов в неолимпийската категория 79 кг след 5:1 срещу Владимери Гамкрелидзе (Грузия).

Щефан Мичич пък зарадва домакините с първо злато в свободната борба от световно първенство. Живеещият в САЩ борец ликува в най-леката категория до 57 кг като в решителнаха схватка победи миналогодишния шампион от по-горната категория Рей Хигучи (Япония) със 7:4. А преди това прегази олимпийския шампион Заур Угуев (Русия) и вече бившия №1 в света Зелимхан Абакаров (Албания).

Любопитна подробност е, че за шампионата 27-годишният Мичич се подготвя именно в Япония, а до този момент имаше само бронз от световното през миналата година.

„Това е лудост, сякаш е сън - призна Мичич, който пък живее в САЩ, където има баба и дядо, емигрирали от бивша Югославия. - Най-голямата разлика между Хигучи и останалите ми съперници беше, че атаката на японеца е много ясна. Преди това успехът над Угуев ми даде увереност за следващата среща с Абакаров. Много съм горд със себе си!“

Първо злато в историята на Казахстан донесе и Ризабек Айтмухан (92), който измъкна успеха в последните секунди срещу Осман Нурмагомедов (Азербайджан) – 5:2.

До момента са разиграни олимпийските квоти в 4 категории от общо 6.
Най-много имат САЩ и Русия – по 3, с две са Иран, Сърбия и Япония, а по една имат Грузия, Турция, Сан Марино, Казахстан, Узбекистан, Албания, Армения и Гърция.

Днес ще се разиграят още две квоти в категориите 65 кг и 97 кг. Визи се взимат до пето място, като двамата, класирали се на 5-а позиция, имат допълнителна среща.

А дали Русия и САЩ ще увеличат визите си ще стане ясно тази вечер. Голямата въпросителна е пред руския тим, след като звездата на тима Абдулрашид Садулаев получи травма на шията и се отказа, минута преди края на полуфиналната среща в категория до 97 кг. Олимпийския и световен шампион Кайл Снайдер също сензационно загуби и сега трябва да мине през репешажите, за да стигне до сблъсък за бронза.

На финалите днес ще излязат:
65 кг Исмаил Мусукаев (Унгария) – Себастиян Ривера (Пуерто Рико)
97 кг Ахмед Таджудинов (Бахрейн) – Магомедхан Магомедов (Азербайджан).

България приключи в свободната борба без квота и един медал, бронз на Рамазан Рамазанов в неолимпийската категория до 70 кг.

Финалната битка на Заурбек Сидаков (Русия) и Кайл Дейк (САЩ).