Руските борци бойкотират олимпиадата, няма да участват


Руските борци бойкотират олимпиадата, няма да участват
6 юли 2024

Автор: BGWrestling.bg

Руските борци ще бойкотира олимпийските игри и няма да участват в Париж. 

Решението бе взето единодушно от изпълкома на Руската федерация по борба, на което присъстваха и треньорите на националните отбори по свободна и класическа борба, както и жени.

"Сборная" спечели 16 от възможни 18 квоти, а Международният олимпийски комитет (МОК) допусна само 10 състезатели, като шестима дори не са и лидери. 

"По време на квалификациите се съобразихме с правилата на Олимпийската харта и тези на Световната антидопингова агенция, а Световната федерация по борба (UWW) ни осигури всички условия в честна и безкомпромисна борба да си спечелим правото на участие на олимпийските игри - се казва в официалното изявление. - Но МОК стана преграда на пътя на Абдулрашид Садулаев към третата му олимийска титла, не даде възможност за участие на Заурбек Сидаков, Заур Угуев, Муса Евлоев (б.р. и тримата златни олимпийски медалисти), както и на други борци от националния отбор.  А UWW пропиля и последния шанс Олимпийските игри да се превърнат в състезание на най-силните.
Няма да се подведем по политиците и няма да позволим духът на руския отбор да бъде пречупен. Не приемаме неспортсменския принцип на подбор, приложен от МОК при съставянето на списъка с допуснатите състезатели, чиято цел е да подкопае принципа на единството на нашия отбор. 

Федерацията на Русия винаги е била и остава открита за честна и безкомпромисна борба при открити и равноправни отношения. Убедени сме, че огромна част от световната борцова общност ни подкрепя. Всеки здравомислещ човек разбира, че статутът на олимпийските игри като значимо спортно събитие е поставен под съмнение, състезание без руските борци ще бъде непълноценно, а шампионите няма да получат удовлетворение от спечелването на олимпийския турнир."

Преди това руските джудисти също се отказаха от участие в Париж. "Сборная" спечели 17 квоти, но МОК допусна само четирима до олимпийското татами.