Сали Салиев: Този медал спечелих без подготовка


Сали Салиев: Този медал спечелих без подготовка
сн. UWW
9 юли 2024

Автор: Красимира СТАНКОВА

„Този медал спечелих почти без подготовка, затова ми е толкова на сърце, дори участието ми беше под въпрос, заради травма“, призна Сали Салиев, който преди дни взе втори пореден бронз от европейско първенство за юноши.

На шампионата в Нови сад талантът на „Олимпиец“ (Търговище) бе категоричен в решителната схватка – 10:0 срещу беларусина Ваджим Бандарку, срещата приключи още в първата част в кат. до 92 кг на свободния стил.

А след две победи с технически туш на старта, в полуфинала националът бе спрян от азера Анар Джафарли. Това бе и първата му загуба от представител на тази страна.

Въпреки това Сали впечатли с атрактивния си стил на борба, красиви хвърляния и изключителна бързина.

„Всичко това се постига с постоянство – признава той. - А и в тази категория се чувствам добре, макар че свалям по 6-7 килограма преди всяко състезание, но съм лек и пъргав. За след това ще мислим дали да качвам категорията или ще свалям, защото 92 килограма е неолимпийска. А и мечтата ми е един ден да отида на олимпиада и да взема медал.“

Това е трето отличие за Сали от големи първенства, през 2021-а той взе сребро на континенталния шампионат за кадети. 

Принос за всичките тези успехи има и треньорът Мариян Стойнев, който сега е в националния отбор. 

"Винаги ме подкрепя и ми казва, че съм по-добър от съперниците", споделя Сали. 

Този сезон е последен в кариерата на Сали при юношите. По-късно през годината му предстои и световно първенство в Испания, което вероятно ще  пропусне, тъй като ще лекува травма. Но в името на голямата му мечта, е готов да жертва едно състезание.