Шампион на "Дан Колов" ще преследва квота при класиците


Шампион на
©bgwrestling.bg/lap.bg
2 април 2024

Автор: bgwrestling.bg

Георги Иванов, настоящ носител на златния пояс „Дан Колов“, ще направи дебют в класическия стил на олимпийската квалификация в Баку (5-7 април). 

През миналия сезон възпитаникът на димитровградската школа стана европейски шампион за младежи до 23 г. в тежка категория на свободния стил. След това се възстановяваше от тежка операция, а в началото на сезона триумфално се върна на „Дан Колов“, стана първи и взе престижното отличие.

През миналия сезон Иванов надви Ален Хубулов за титлата на първенството на страната, а тази година осетинецът с наш паспорт взе реванш. След това участва и на европейското първенство в Букурещ, на което спечели бронз. Сега Хубулов ще преследва квота за България и на квалификационния турнир в Баку.

Георги Иванов, който в последните две седмици е на лагер в Баку с националите в свободния стил, ще се пробва да направи същото при класиците.

През миналата година той се бори в две срещи при класиците за своя тим „Вестендорф“ в германската Бундеслига, и ги спечели категорично с туш.
Това е едва вторият случай в съвременната история на българската борба, когато борец от единия стил, се пробва в другия. През 2005-а Красимир Кочев, втори в света в свободния стил, участва на европейското първенство при класиците и спечели бронз в тежка категория до 120 кг във Варна.

Надпреварата във всичките 6 олимпийски категории при класиците е в петък в азерската столица. Жените са в събота, а мъжете в свободния стил – в неделя.

И тъй като е олимпийска квалификация, финали няма да има, победителите в полуфиналните срещи получават квоти за Париж 2024.

При класиците Едмонд Назарян окончателно отпадна от състава, заради травма. И ще преследва виза в последната, световна квалификация в Истанбул през месец май (9-12).
Тогава първите трима във всяка категория печелят квоти, като ще има допълнително преборване между двамата бронзови медалисти.

На турнира България ще бъде представена от двама съдии - Димитър Чифудов и Венцислав Филчев.

Свободен стил Класически стил Жени

57 кг Георги Вангелов
65 кг Микяй Наим
74 кг Мирослав Киров
86 кг Магомед Рамазанов
125 кг Ален Хубулов

67 кг Абу-Муслим Амаев
77 кг Стоян Кубатов
130 кг Георги Иванов

 

50 кг Миглена Селишка
53 кг Ирена Бинкова
57 кг Евелина Николова
62 кг Биляна Дудова
68 кг Мими Христова
76 кг Ванеса Стоянова