Шампионка пропуска Париж 2024, но ще се бори за 4-та световна титла


Шампионка пропуска Париж 2024, но ще се бори за 4-та световна титла
2 юни 2024

Автор: BGWrestling.bg

Двукратната олимпийска шампионка Рисако Кавай не успя да се класира за олимпийските игри Париж 2024, но си осигури участие на световното първенство в неолимпийските категории в Тирана (Албания) през месец октомври. И ще преследва четвърта титла на планетата.

В квалификационния турнир за определяне на състава на Япония за шампионата, Кавай се наложи над 18-годишната Сакура Ониши в последните секунди в категория до 59 кг. А съперничката ѝ не е случайна. През миналия сезон ликува със световната титла до 23 г.

С това именитата Рисако, която се омъжи и вече се състезава под името Кинджо, взе реванш от тийнейджърката за загубата на първенството на страната по-рано през годината.

„Ситуацията беше отчайваща, но желанието ми да отида на световното първенство беше толкова силно“, призна 29-годишната Кавай, която през 2022-а стана майка на дъщеричка.

Единственият минус за Рисако, е че на първенството в Албания, по-малката ѝ с три години сестра Юкако Кавай, няма да бъде с нея.
Юкако също се омъжи и вече се състезава под името Цунемура. А на последния турнир се контузи и не успя да си осигури участие на Мондиал 2024.

Двете Кавай станаха шампионки на игрите Токио 2020, Юкако взе златото при 62-килограмовите, а Рисако стана №1 на 57 кг.

Сестрите си взеха почивка след олимпиадата, а при завръщането си на тепиха завариха новата вълна от млади състезателки, които им даде сериозен отпор. Eдната от тях е 18-годишната Сакура Ониши, първокурсничка в университета в Нипон, а сред нейните треньори е 39-годишната Каори Ичо, 4-кратна олимпийска шампионка и 10 пъти №1 в света!

Япония пък още на световното първенство в Белград през месец септември си осигури пълен комплект от 6 олимпийски квоти.

Шампионатът в неолимпийските категории ще бъде от 28 до 31 октомври, веднага след първенството на планетата до 23 г. в Албания. И ще е в 12-те категории, които отсъстват от игрите Париж 2024. Участниците на олимпиадата нямат право да се борят.

Надпреварата се завръща след пауза от 8 години. Досега само веднъж е имало подобен шампионат, през 2016-а в Будапеща.