Спрян от олимпиадата: Игрите се превърнаха само за избрани от МОК


Спрян от олимпиадата: Игрите се превърнаха само за избрани от МОК
28 юни 2024

Автор: BGWrestling.bg

„Най-много ми е обидно, че не знам причината защо не ме допускат до олимпийските игри – заяви Магомед Хаджимахомедов, който се състезава за Беларус, а в Токио 2020 спечели сребро в категория до 74 кг на свободния стил. - Та ние десетина години вече се подготвяме на най-високо ниво за най-важното състезание. И когато вече сме на крачка от голямата цел, нас ни спират без никакви обяснения. МОК има право да спре спортистите, но те имат право да знаят за причините. Излиза, че „игрите, отворени за всички“ се превърнаха в „игри отворени само за избрани от Международния олимпийски комитет“.

МОК разреши на Беларус да изпрати шестима борци в Париж 2024, но не и лидерите, които спечелиха квоти, а избрани от олимпийския комитет. Единствен от водещите състезатели в този списък бе натурализираният 20-годишен дагестанец Абубакар Хаслаханов (97 кг) в класическия стил, който спечели квотата на световното в Белград. Именно на него се спря и федерацията по борба на Беларус и реши да изпрати само един участник на олимпийския форум.

„Никога не съм бил в някакви спортни клубове към военни или силови структури – продължава Хаджимагомедов. - И не съм участвал в политически събития. Гледал съм си тренировките и състезанията, резултатите ги виждате...“

Русия пък имаше 16 спечелени квоти, но получи одобрение от МОК само на 10 – по четири в свободната и женската борба и две при класиците. А в свободния стил ѝ бяха отнети две – в категория до 74 кг и до 97 кг. Така вместо олимпийските шампиони Заурбек Сидаков (74) и Абдулрашид Садулаев (97) зрителите в Париж ще гледат седмия от световното в Белград – Фенг Лу (Китай) и украинеца Иля Арчая, който загуби от Алихан Жабраилов (Русия) в полуфиналите на евроквалификацията в Баку.

Вчера Международната централа по борба (UWW) обяви нови 16 страни, които получават олимпийски квоти за Париж на мястото на овакантените от спортистите на Русия и Беларус. Така България също получава виза – в категория до 130 кг на класическия стил от евроквалификацията в Баку, на която бе представена от Георги Иванов.

„Много съм разочарован от сегашната ситуация – признава олимпийският медалист Хаджимагомедов. - Но ще продължа да тренирам, защото много обичам спорта си и още не съм постигнал голямата си цел на тепиха. Но каква е гаранцията, че на следващите игри в Лос Анджелис през 2028 ситуацията няма да се повтори.... Въпреки това засега не мисля за ММА и веригата „Балатор“, с която имам подписан договор. Целта ми този сезон е по-скоро световното в неолимпийските категории през октомври. Там още нямам медал при 79-килограмовите....“

Вакантното място от Хаджимагомедов ще бъде заето на игрите Париж 2024 от кубинеца с италиански паспорт Франк Чамизо, който на евроквалификацията в Баку бе ощетен от съдиите.