„Сребърният“ Альоша: На световното отивам за реванш


„Сребърният“ Альоша: На световното отивам за реванш
сн. UWW
28 юни 2024

Автор: КРАСИМИРА СТАНКОВА

„На световното първенство отива за реванш срещу руснака“, призна Альоша Илиев, който си тръгна със сребро от европейското за кадети в Нови Сад.

На финала талантът от Плевен отстъпи на световния шампион Илия Кандалин - 1:5 в категория до 55 кг на класическия стил. А само 20 секунди го разделиха от титлата. Българинът имаше предимство при равенство 1:1, но позволи на съперника да го атакува и да му вземе победните 4 точки в оставащото време.

Преди това Альоша постигна 4 победи, а на полуфиналите се справи и с азера Али Назаров, европейски вицешампион, от когото умело измъкна 1:1.

Това е второ голямо първенство, което се развива по идентичен сценарий за тийнейджъра. Преди три години Илиев става втори и на европейското за момчета в София. Тогава също бие на полуфинала азер, а в битка за титлата пада пак от представител на „сборная“.

„Сега вече съм по-зрял, по-опитен, но все още допускам грешки – казва европейският вицешампион. - Сам се бих на това първенство, вероятно не си повярвах, че мога да спечеля.“

Най-големият вдъхновител на момчето е по-големият му брат Иво Илиев, бронзов медалист от европейски първенства до 23 г. и шампион на „Никола Петров“.

„Всъщност аз покрай него се запалих по борбата – признава Альоша. - Той започна тренировки, първо го гледах, хареса ми, след това и аз започнах да тренирам. Постоянно ми показва нещо, обяснява, плаща ми лагери и знае как да ме нахъса.“

Усилията дават резултат. Това е третото европейското първенство за кадети, на което Илиев-младши участва и взима медал.

„На всеки голям шампионат става все по-трудно, защото и възрастта е друга, съперниците са по-обиграни, но в никакъв случай не са нещо повече от мен като подготовка“, продължава той.

Роден е в София, но след време семейството му се установява в Селановци, което се слави със силната си школа в класическата борба, има и футбол. Баткото предпочита бокса, но няма такъв клуб в най-голямото село на Северозапада, в което е роден и Николай Гергов, световен и двукратен европейски шампион. Така Иво избира борбата, последван от Альоша.

Малкият е кръстен на дядо си и с гордост носи името му. А и смята, че му помага.

Когато малчуганите поотрастват, продължават в спортното училище на Плевен. Там се подготвят при един от доайените в треньорството Цоло Божилски, както и братята Радостин и Светлин Шиндови.

„На тепиха всичко си зависи от теб, затова и ми харесва борбата – признава Альоша. - Освен това изгражда много качества – дисциплина, постоянство, търпение, които след това ти помагат и в живота.“

Постоянството отвежда тийнейджърът до три титли на Балканите, като два пъти е шампион при момчетата, а през миналия сезон става първи при кадетите. Тази година отново ще атакува балканската титла, но преди това му предстои световното в Йордания през август.

„Когато се боря в България, усещам подкрепата на публиката и сякаш ми е по-лесно - казва Альоша. - А когато съм навън, се опитвам да се абстрахирам, за да се представя по най-добрия начин. Надявам се на световното да преодолея психологическата бариера и отново да се върна с медал."