Стара Загора приема шампионат след 40-годишна пауза


Стара Загора приема шампионат след 40-годишна пауза
5 декември 2023

Автор: bgwrestling.bg

След над 40-годишна пауза Стара Загора приема отново държавен шампионат по борба.

В първия уикенд на месец януари Градът на липите ще посрещне първенството за мъже и жени.

За последно републиканско е имало през 1977-а, което е на открито, защото е нямало зала по онова време, и е било на площада в центъра на града, където са били разположени тепихите. Схватките обаче са били само в класическата борба, донесла най-много успехи на старозагорската школа.

В началото на 80-те години отново има турнир, който също е при класиците.

Сега обаче първенството ще бъде в зала „Иван Вазов“ и ще посрещне схватките и в трите стила. В първия ден, 5 януари, са борбите в свободния стил, на следващия са жените, а в неделния, 7 януари, са мъжете в класичесия стил.

В надпреварата се очаква участие да вземат всички национали, които в момента са на лагер на Белмекен до 17 декември.

Първото сериозно изпитание за представителните ни отбори ще бъде рейтинговият турнир в Загреб (Хърватия) от 10 до 14 януари.

Предстоят също две олимпийски квалификации – в Баку (Азербайджан) от 4 до 7 април, както и в Истанбул (Турция) от 9 до 12 май.

А София за втора поредна година ще посрещне турнира „Дан Колов и Никола Петров“ - от 7 до 10 март в зала „Арена Асикс“ (бивша „Фестивална“).

За първи път този сезон предстои и национален турнир по плажна борба за всички възрасти, чийто домакин ще бъде комплекс „Лазур“ в Слънчев бряг на 29 юни.

Календарът за 2024 г. може да видите ТУК