Стоян Добрев е треньор №1 в Европа за 2023-а


Стоян Добрев е треньор №1 в Европа за 2023-а
18 февруари 2024

Автор: Красимира СТАНКОВА

Стоян Добрев бе избран за треньор №1 в Европа за 2023 година!

През изминалия сезон българинът изведе националния отбор на Сърбия до 4 световни титли на първенството в Белград, което се случва за първи път в историята на класическата борба на западните ни съседи.

Награждаването бе по време на европейското първенство, което продължава в Букурещ.

От 2014-а Добрев е начело на тима, а първият му голям успех идва само две години по-късно. Тогава Давор Щефанек печели първо олимпийско злато за сърбите.

„Щастлив съм, защото е оценен моят труд, а и не само - казва Стоян Добрев. - Това е признание и за българската школа, като цяло, защото аз съм продукт именно на тази школа. И всичко, което съм научил в България, сега го предавам навън, мога да кажа със съжаление. Но, разбира се, за да ги има тези резултати сръбският национален отбор, това се дължи и на федерацията, и на нейния президент Желко Трайкович. Защото ми гласуваха доверие, осигуриха абсолютно всички условия за пълноценна подготовка, дадоха ми възможност да работя спокойно.  Резултатите ги виждате...“

За най-добър борец при класиците за 2023-а е определен Лери Абуладзе (Грузия), който спечели световна и европейска титла в категория до 63 кг, а в свободния стил №1 е Исмаил Мускаев (65), станал №1 в света за Унгария. При жените наградата е за молдовката Анастасия Ничита, спечелила трета европейска титла и сребро от световното.

Номинациите се правят за първи път от европейската централа.