Стоян Кубатов – от любител на паркур до 5-и в света на борба


Стоян Кубатов – от любител на паркур до 5-и в света на борба
©bgwrestling.bg, Ю.Тодоров
27 септември 2023

Автор: КРАСИМИРА СТАНКОВА

„Всички съперници са преодолими, всички сме на едно ниво“, казва Стоян Кубатов, който преди дни стана пети в света в неолимпийската категория до 72 кг на класическия стил. - Въпрос на шанс, късмет и тактика.

В малкия финал националът отстъпи на турчина Селчук Чан 1:1, като съперникът му взе последната точка и с това реши изхода от срещата.

Всъщност 26-годишният Кубатов започва да се занимава с борба като на шега. В ученическите години чупи ръка и родителите му го записват в спортното училище на „Левски“, за да мине по-лесно трудния период. И уж за кратко, в „синьото“ школо остава до края на средното си образования.

Преди това Стоян опитва редица други спортове – лека атлетика, плуване, та дори и паркур.

„Бях много запален по паркура и много исках да се науча да правя задно салто – продължава с усмивка Кубатов. - Дори тогава моят баща ме „подлъга“ и ми каза, че в залата по борба, ще науча всичко, дори и задно салто. Това натежа, макар че и досега не мога правя задно салто...“

Таткото Стойчо Кубатов е дългогодишен национал, бронзов медалист от европейско първенство за младежи. А след като синът му избира да продължи с борба, се старае да го подкрепя чисто емоционално, а не толкова да му дава съвети за тактики и хватки. Това е работа на треньорите.

Първият наставник на тийнейджъра тогава е Емил Будинов в „Левски“, с когото сега са заедно и в националния отбор. После продължава при Стефан Тошев, Светослав Миленков, също в „синия“ клуб. А в момента петият в света е част от „Ботев-93“ (Враца).

“От всеки треньор съм научил по нещо, но много се уча и от моите съотборници. С Кирил Милов, например, сме били в един клас... - уточнява талантът. - Аз малко съм и тежък характер, като си наумя нещо, трудно някой може да ме разубеди...“
Кубатов признава, че борбата започва да му харесва не веднага, а когато започва да печели медали. За първи път става шампион на детски турнир в Холандия и оттогава спортът го завладява.

„Любимата ми хватка е тази, която ми носи точки, една от тях е придърпване“, допълва той.

През 2023-а Кубатов бележи най-успешния си сезон. Връща се на тепиха след едногодишна пауза, в която обмисля в каква посока да поеме. Избира да продължи с борба. Стига до финал на държавния шампионат, където губи от основния си конкурент Дейвид Димитров. Но след това се реваншира с титла на престижния турнир „Петлашински“ в Полша. Печели и преборването за националния отбор.

„Най-неудобният ми съперник на световното беше французинът Ибрахим Ганем, който после стана и шампион – признава нашето момче. - Имаше различен стил на борба, малко ме изненада, успя да „разбие“ моя начин за водене на срещата...Той е и втори в Европа. Но когато излизам срещу съперници доста по-титулувани от мен, не изпитвам притеснение. Вече и аз имам доста опит, увереност и това ми дава самочувствие на тепиха."

След кратка пауза Кубатов го чака ново предизвикателство, участие за клубния му отбор в германската бундеслига от следващата седмица, където също трупа ценен опит.

Извън спорта младежът изучава софтуерни технологии и му предстои дипломиране догодина. Тогава отново ще е на кръстопът. И ще трябва да избира в каква посока да продължи – със спорта или развитие в IT сектора.