Тажудинов грабна и приза за №1 в света


Тажудинов грабна и приза за №1 в света
сн. UWW
20 декември 2023

Автор: bgwrestling.bg

Тазгодишната сензация Ахмед Тажудинов бе признат за борец №1 в света за годината в свободния стил от Международната федерация по борба (UWW).

20-годишният дагестанец е възпитаник на школата на Садулаев, а от края на миналия сезон се състезава за Бахрейн. През 2024-а той спечели убедително всички титли от големи първенства. Стана световен шампион, после взе златото на Азиатското първенство и Азиатските игри, победи на първенството на арабските страни, триумфира също на рейтинговия турнир в Киргизстан.
Активът му е впечатляващ, записа 18 победи от 19 срещи!

Но при вота на феновете най-много натежа фактът, че Тажудинов победи всички класни съперници в категорията си, а на световното в Белград през септември се справи и с олимпийските шампиони Кайл Снайдер (САЩ) и Абдулрашид Садулаев (Русия), който е и негов кумир. Славният борец на „сборная“ излезе с травма тогава, а малко по-късно се оттегли от шампионата.

Невероятното представяне на Тажудинов пред годината го нареди на първо място в ранглистата при 97-килограмовите с 87 520 точки, далеч пред втория Кайл Снайдер (САЩ) с 78 000 т.

Наградата за най-добър борец в класическия стил е за кубинеца Луис Орта. Той смени категорията и се върна преобразен. Стана световен шампион при 67-килограмовите, ликува на Панамериканското първенство, както и на Панамериканските игри, спечели Централноамериканските и Карибски игри.

Кубинецът оглавява световната ранглиста също с огромен скок пред останалите, има 86 400 т, втори е азерът Хасрат Джафаров (65 000).

При жените за най-добра състезателка бе определена Айсулу Тинибекова (Киргизстан), трикратна световна шампионка, която през този сезон взе още титлата на азиатското първенство, спечели също рейтинговите турнири в Унгария и Египет.

И тя е на върха в ранглистата в своята категория до 62 кг, далеч пред другите с 95 575 т., следвана от Грейс Бюлен (Норвегия) с 65 120 т.