Турнирът "Димитър Добрев" навъртя 25 години!


Близо 140 деца се очакват юбилейната надпревара на 1 юни, дебют ще направят класици
Турнирът
31 май 2024

Автор: BGWrestling.bg

Турнирът "Димитър Добрев" навъртя 25 години. И в юбилейното издание на 1 юни ще събере близо 140 деца от 29 клуба в живописното разградско село Езерче, родното място на първия ни олимпийския шампион в класическата борба.

На арената в местността Куругьол състезателен дебют ще направят и 4 клуба по класическа борба -  "Локомотив" (Варна), “Камчия” (Долни чифлик), Плевен и "Септември" (София), воден от Иван Добрев, син на олимпийския шампион. Досега три поредни години класиците участваха демонстративно. При тях схватките ще бъдат в пет категории, В свободната борба пък ще участват деца 12-13 г. (втора група).  

Стартът е от 9 часа, жребият е час по-рано.

По традиция празникът ще завърши с народни борби, които тази година са за момчета, кадети и юноши, ще има тежка и полутежка категория при мъжете. 

Организатори са община Цар Калоян и нейният кмет Давуд Аляовлу, както и кметство в Езерче с кмет Хюсеин Хюсеинов, БФ Борба, клубовете "Езерче" и "Септември". И с финансовата подкрепа на бизнесмена Зюлкяр Гавалджиев и Д Банк. 

Димитър Добрев е един от най-разностранните български спортисти, състезава се и в двата стила борба и печели титли. Но всичките си отличия от големи първенства взима в класическата борба. В Рим '60 става шампион, а на предишните игри Мелбърн '56 взима сребро.
Освен това практикува поне още 5 спорта - гимнастика, лека атлетика, щанги, бокс, стрелба.

После има успешна треньорска кариера. Той е първият и засега единствен, който е бил наставник и на националните отбори и в двата стила борба. Сред неговите възпитаници са Боян Радев, Петър Киров, Ангел Керезов, Петър Крумов, Крали Бимбалов, Живко Вангелов при класиците, а на олимпиадата Барселона '92 води свободняците. Тогава Валентин Гецов печели сребро, а Валентин Йорданов взима бронз.