Янките останаха без две квоти, 40-годишен на олимпиада


Янките останаха без две квоти, 40-годишен на олимпиада
сн. USA Wrestling
3 март 2024

Автор: bgwrestling.bg

Американците не успяха да спечелят липсващите им две квоти в свободната борба на панамериканската квалификация в Акапулко (Мексико). Само преди седмица янките безапелационно триумфираха с титли и в 10-те теглови категории на панамериканското първенство, но в пресявките не успяха да стигнат до финал в категориите 57 кг и 65 кг, даващи им визи за игрите Париж 2024.

Любопитното е, че участие на олимпиадата си осигуриха бивши призьори от студентските първенства в САЩ.

При 57-килограмовите до финал стигна Роман Браво Янк, който до миналата година бе състезател на юношеския национален отбор на САЩ, а от 2023-а се състезава за родината на баба си и дядо си – Мексико. Другата виза спечели Круз Той (Пуерто Рико).

В категория до 65 кг до финал проби Остин Гомес, също призьор от студентските първенства на САЩ, а от 2023-а се бори за Мексико. В четвъртфиналите той направи най-резултатната среща, като победи с 22:12 Николас Лий (САЩ). И според някои специалисти двубоят им може да претендира за среща на годината.
Другият финалист е Александро Валдас (Куба).

На последната олимпиада в Токио янките нямаха представител именно в тази категория, а сега все още не мога да спечелят и в най-леката.

Най-много визи в Акапулко взеха борците на Пуерто Рико и Куба – по три. А кубинецът Жеандри Гасон (74 кг) стана най-възрастният участник, който ще се бори на олимпийския тепих в Париж, на 40 години. Зад гърба си той има 4 медала от световни първенства.

Мексико и Канада са с по 2 квоти, Венецуела и Доминикана са с по 1.

Квалификацията в Акапулко е първата от 4-те континентални пресявки, в които само финалистите взимат визи. Европейската е в Баку (4-7 април). Предстои и световна в Истанбул през месец май, в която първите трима взимат квоти след допълнително преборване между бронзовите медалисти.

На квалификацията в Акапулко имаше и български арбитър – Димитър Чифудов, който е олимпийска категория и един от фаворитите да съдийства на олимпийските игри.

Следват страните, спечелили визи в Акапулко в свободния стил:

57 кг Мексико, Пуерто Рико
65 кг Мексико, Куба
74 кг Куба, Венецуела
86 кг Канада, Пуерто Рико
97 кг Куба, Доминиканска република
125 кг Пуето Рико, Канада