Янките с три титли в първия ден на световното


Янките с три титли в първия ден на световното
©bgwrestling.bg, Ю.Тодоров
18 септември 2023

Автор: Красимира Станкова

Янките доминираха в първия ден на световното по борба в Белград, след като взеха три титли в зала „Старк Арена“.

Една от звездите на тима Дейвид Тейлър ликува с трето злато, като на финала в категория до 86 кг на свободния стил се справи със стария си познайник Хасан Язданичерати, туш 3 секунди преди края на битката, след като водеше с 9:3. Двубоят бе повторение на олимпийски финал, спечелен отново от Тейлър.

28-годишният персиец също има във визитката си олимпийско злато, от Рио 2016, и също е ставал три пъти №1 в света (2017, 2019, 2021).

“Когато се боря с него срещата ни минава през много микокореции – призна Тейлър. - „Аз имам план, той има план, след това излизаш и там планът ти работи буквално за около 20 секунди. Когато се боря с него, е като организиран хаос, толкова много неща се случват и всичко опира до много инстинкт.“

Американецът загуби от Язданичерати във финала на световното в Осло през 2021-а (6:2), но оттогава си взе урок.

„Той прилага разнообразни хватки и е много добър, особено когато атакува от бъркане под ръката на съперника, следва арсенал от техники, затова бях принуди да ставам все по-добър - продължи Тейлър. - Агресивен и смел борец. На финала в Осло си научих урока по трудния начин. Всеки път се опитвам да съм с една крачка по-добър от него...“

Тимът на САЩ взе златото и в двете неолимпийски категории. В категория до 61 кг Виталий Аруджау стигна до първа световна титла в кариерата си, след като два пъти стана шампион и на Панамерикансите игри.
На финал 24-годишният талант се наложи с 10:9 над Абасгаджи Магомедов (Русия), №1 в света от 2021-а. Аруджау е син на родения в Беларус двукратен световен шампион Вигар Оруджов, трети и на олимпиадата Барселона 92.

Третото злато за янките добави Заин Петерфорд (70), който се справи с Амирмохамад Язданичерати, братовчед на Хасан Язданичерати, с 8:5.

Все пак иранците взеха титла в тежка категория до 125 кг. Амир Абас Заре бе категоричен срещу олимпийския вицешампион и трикратен №1 в света Гено Петриашвили (Грузия) – 11:0. С това Заре добави втора титла в колекцията си след тази от 2021-а.

Представителите на Русия и Беларус бяха допуснати до участие на световното след 2-годишна пауза заради политическата ситуация с Украйна. Сборная се пребори и за олимпийската квота в тежка категория до 125 кг след допълнителна битка между двамата пети. Така Абдула Курбанов се наложи над Даниел Лигети (Унгария) с 8:3.

Другата виза за Париж 2024 бе спечелена от узбека Явраел Шапиев след 3:1 срещу Макомед Шарипов (Бруней).

Според регламента първите петима във всяка категория взимат визи, а в допълнителна среща двамата пети „разиграват“ билета за Париж 2024.

В първия ден от финалите България също имаше представител. Рамазан Разанов спечели бронз в неолимпийската категория до 70 кг след успех над Ермазар Акматалиев (Киргизстан) с 8:6. Отличието е първо за борците от 2013 г. Тогава Владимир Дубов спечели сребро на първенството в Будапеща.