Янките загряха със 17 титли за квалификацията


Янките загряха със 17 титли за квалификацията
снимка USA Wrestling
26 февруари 2024

Автор: bgwrestling.bg

С пълна доминация на борците от САЩ приключи Панамериканският шампионат в Акапулко (Мексико). Янките демонстрираха превъзходството си особено в свободния стил, в който приключиха с 10 титли и в 10-те категории. А 8 от шампионите не дадоха и точка на съперниците си. Впечатляваща бе изявата на Спенсър Ли в най-леката категория до 57 кг. Трикратният световен шампион до 17 и до 20 г. се върна на големия тепих след 8-годишна пауза, записа три победи за общо 1,78 мин.

Атративни срещи направи и Нейтън Джаксън (92 кг), който спечели и 4-те си битки предсрочно, две от тях с туш. И бе признат за най-добър борец на първенството, като взе наградата „Златна борцовка“. През миналия месец той стана шампион и на Гран при в Загреб.

Двукатният олимпийски шампион Кайл Снайдър пък ликува с шеста поредна и общо седма титла в категория до 97 кг. Две от срещите си той спечели в рамките на две минути, а на финала преодоля кубинеца Артуро Торес с 10:5.

Янките завършиха първи в общото класиране също в класическата борба, както и при жените. А в класирането по медали са №1 с общо 29 отличия, от които 17 златни, 5 сребърни и 7 бронзови. Втори, далеч след тях, е тимът на Еквадор с 8 (3-1-4), трети е съставът на Мексико с 10 (2-4-4).

Само след два дни започва панамериканската олимпийска квалификация, отново в Акапулко (28 февруари – 1 март).