Звездата на Русия е с дискова херния


Звездата на Русия е с дискова херния
©bgwrestling.bg, Ю.Тодоров
20 септември 2023

Автор: КРАСИМИРА СТАНКОВА

Абдулрашид Садулаев, двукратен олимпийски шампион и 4 пъти №1 в света, е с дискова херния на горни шийни прешлени, обявиха от руския щаб.

Звездата на „сборная“ е получил травмата още преди световното в Белград на един от лагерите.

"Дискова херния на гръбначния стълб е много сериозна контузия за борбата, вратът простоянно се натоварва – пояснява Махмуд Магомедов, треньор на националния отбор на Русия. - Овладяхме до някаква степен проблема, смятахме че всичко ще мине нормално, но четвъртфиналната среща с иранеца (б.р.Моджаба Голейдж) го довърши. Това са особеностите на иранската борба, те постоянно натискат при атака точно във врата. И въпреки това той успя да издължи и да спечели срещата.“

Садулаев все пак излезе в полуфинала, но се оттегли в полуфинала в категория до 97 кг на свободния стил, само минута преди края, след като губеше с 2:9 от бъдещия шампион Ахмед Тажудинов (Бахрейн).

Веднага след срещата шампионът е отпътувал за Москва за обстойни прегледи, където лекарите ще решават дали възстановяването му може да мине без оперативна намеса.

„Трябваше още преди полуфинала да прекратим участието му, но се съобразихме с желанието на спортиста – коментира и Михаил Мамиашвили, призидент на руската федерация. - Имахме надежди, цели, знаехме за какво сме дошли... Но винаги има нюанси, невъзожно е всичко да предвидиш. Но той е силен и съм сигурен, че ще премине и през това изпитание.“

През следващата година ще има още две олимпийски квалификации, на които борците ще могат да преследват квоти за Париж 2024.