"Черноморец - класическа и свободна борба"


"Черноморец - класическа и свободна борба"

Седалище: Бургас
Адрес: ул. "Стефан Стамболийски" №19

"Черноморец" е наследник на славната бургаска школа в класическата борба. Оттук към големия тепих тръгват  Крали Бимбалов, олимпийски вицешампион и втори в света; Ангел Керязов, №1 в света и втори на олимпиада; Христо Думанов, световен вицешампион за юноши; Горан Горанов, №1 в Европа за кадети; Димитър Дончев, бронзов медалист от европейско първенство за юноши; Данко Дачев, трети на световно за юноши, Петър Русев и Вълчо Стаматов, призьори от турнира "Дружба" и много други.

Клубът е основан след промените у нас през 1993-а. А от 2023-а започна да развива и свободна борба.

Президент на "Черноморец" е също изявен състезател от школата - Георги Сталев, световен вицешампион за юноши.

В момента в залата тренират близо 75 деца във всички възрасти - от деца до мъже. Голяма част от състезателите учат и в спортното училище на града.

Заниманията са в модерната зала на гимназията за изучаване на романски езици., която разполага с два нови тепиха.

Тренировите се водят от опитния Златомир Стоянов, който е с 40-годишна треньорска кариера зад гърба си.  В екипа е младият треньор Мануил Русев.

Сред възпитаниците на бургаската школа в последните години са Мартин Димитров и Ивайло Иванов, които продължиха образованието си в Нацоналната спортна академия. Димитров е пети на европейско до 20 г., а Иванов е четвърти на Балканиада. Петър Шулеков също е трети на балканско първенство и участник на континентален шампионат.

Тренировките са всеки ден и са безплатни.