Златомир Стоянов


КласическиСтил
Възраст:
Мъже
Юноши
Кадети

Златомир Стоянов е един от утвърдените треньори в класическата борба.

Близо 40 години той предава опита си на талантите в школата на "Черноморец" (Бургас).  Сред неговите възпитаници са редица успели наши състезатели - Горан Горанов, европейски шампион за кадети, Петър Русев и Вълчо Стаматов, призьори от турнир "Дружба", Мартин Димитров, пети на европейско до 20 г., Ивайло Иванов, четвърти на Балканите, националите Йордан Митев, Йордан Марков, Атанас Качулков и много други.

Самият той е изявен състезател на бургаската школа. Втори е на ЕСКАДА, европейското първенство на дружеските армии във Франкфурт (Германия) и седми на световното за младежи в Хапаранда (Швеция) през 1979 г.  Балкански шампион за младежи в Ямбол същата година. И призьор от множество турнири - Грузия, Румъния, Унгария, както и на "Освобождение" в Плевен (1978-1980).

Състезава се в категория до 48 кг.

Роден е на 5 април 1959 г. в Бургас.

Първите си стъпки в борбата прави в родния си град, след това в Националната спортна академия се подготвя при олимпийския шампион Димитър Добрев

А докато отбива военната си служба, се бори за силния отбор на ЦСКА, където тренира при Филип Кривиралчев.

Сред неговите треньори са били още Стоян Стоянов, Крали Бимбалов, Ангел Керязов, Григор Юруков.

Веднага след края на спортната си кариера, която приключва в "Черноморец" през 1985-а, става треньор в бургаското спортното училищи и в клуба, като работата му продължава там и до днес.