"Васил и Георги Илиеви"


"Васил и Георги Илиеви"

Седалище: Кюстендил
Адрес: „Цар Освободител“ №19, стадион "Осогово"

Кюстендилската школа е една от утвърдените в България.

Емблематични имена за българската борба са минали през залите на клуба. Сред тях са Станка Златева, Евелина Николова, Иво Ангелов, Александър Костадинов, Владислав Методиев, Теньо Тенев, Борислав Желязков, Камелия Цекова, Рая и Валентина Райчеви, Елина Васева, Ралица Иванова..., все шампиони и призьори от големи първенства.

Клубът развива детско-юношеския спорт повече от 40 години, а в последните 30 изгражда мъжки и женски отбори. Залата е модерно оборудвана с два тепиха и кът за силова подготовка. Намира се до стадион „Осогово“, в непосредствена близост до парк „Хисарлъка“.

През годините нашите възпитаници са били многократни отборни шампиони на България във всички възрасти. И носители на куп отличия от вътрешния и международен календар от най-малките, подготвителни групи, до най-големите мъже и жени.

Успехите на клуба се дължат освен на отличните условия за подготовка, но и на утвърдения треньорски екип.

Сегашният президент Валери Райчев е един от първите треньори в кюстендилската школа, дългогодишен съдия и бивш селекционер на женския национален отбор. А при Димчо Загоров първи стъпки в класическата борба правят редица от елитните ни състезатели, сред тях е и Александър Костадинов, двукратен световен шампион за юноши.

Работата с най-малките пък е поверена на Радослав Палчев, първият носител на пояса „Васил Илиев“. Неговите възпитаници вече вкусиха от радостта да са на почетната стълбичка.

В момента в зала се подготвят над 140 състезатели от подготвителни групи (6-9 г.) до мъже и жени.

Тренировките са всеки ден в залата на втория етаж. И са напълно безплатни! За всеки трениращ е осигурена и екипировка.

Нашите състезатели имат възможност и да учат в местното спортно училище „Васил Левски“.

Вече 27 години клубът организира международния турнир „Васил и Георги Илиеви“, също възпитаници на кюстендилската школа. И в годините подпомагали финансово борбата.
Надпреварата се утвърди, като една от авторитетните през годините и именно там бъдещите големи шампиони печелят първите си отличия. Носители на поясите са били Явор Янакиев, бронзов олимпийски медалист; Христо Маринов, световен и европейски шампион, а сега президент на БФ Борба; Александър Костадинов, №1 в Европа.

Турнирът носи името на своите патрони, които са първите многократни шампиони на България и дългогодишни спонсори, а клубът е кръстен на тях от 2005 г. Преди това сменя няколко наименование - „Велбъжд“, „Олимп“.

От 2022-а клубът организира и турнир в памет на Стойчо Иванов, един от първите и утвърдни треньори

В съдийството кюстенсилската школа също има принос. В момента международни арбитри са Елина Васева и Каролина Грозданова.