Съдии, първа категория, 2024


ПЪРВА КАТЕГОРИЯ
дава право да съдийстват на големи първенства до възраст  "мъже и жени"

Мирослав Гочев

Мирослав Гочев е от малкото в света, които постига успехи и в трите сфери на борбата – съдийска, треньорска и спортна.

Като арбитър от най-висок ранг зад гърба си има две олимпиади Лондон 2012 и Рио 2016, два пъти съдийства на европейски олимпийски игри – Баку 2015 и Минск 2019, арбитър е на над 30 световни и европейски първенства, главен съдия е на олимпиадата за глухи в София през 2013-а.

Съдийствал е финалите на емблематични борци, като Абдулрашид Садулаев, Джордан Бъроуз, Гено Петриашвили, многократни шампиони от големи първенства.

Бивш председател на Съдийската комисия на БФ Борба.

За прецизните отсъждания много му помага и състезателна кариера, в която е дългогодишен национал по свободна борба. Носител е на 6 отличия от големи първенства, става втори в Европа и трети в света при мъжете. Три пъти е шампион на „Дан Колов“, а през 1998-а печели и златния пояс.

Знанията му помагат и в треньорската кариера. Именно той връща Евелина Николова към борбата и я извежда до олимпийския подиум. На игрите Токио 2020 тя печели бронзов медал. Сред неговите състезатели е и Михаил Георгиев, шампион на България през 2023 г.

Мирослав Гочев и по-големият му брат Сотир успешно развиват клуб „Ангел Гочев“ (Созопол), който носи името на техния баща, шести от олимпиадата Мексико '68. И вече 4 години организират турнир негова памет, който през 2023-а събра над 100 деца.

Ангел Петров
Международен съдия от 2013-а; арбитър, първа категория е от 2021-а.

През 2022-а е обявен за един от най-добрите рефери у нас. За последно съдийства на европейското за кадети през 2023-а. Преподавател и треньор, завършил НСА.

В момента е също треньор на деца от подготвителните групи в клуб „Ботев-93“ (Враца), един от най-успешните у нас.
И кмет на Згориград.

Елина Васева

Международен съдия от 2018-а. На два пъти вече участва в семинари, организирани от Международната федерация, за развитие на съдийството при жените. Зад гърба си има две големи първенства като арбитър.

Дългодишна състезателка в националния отбор, призьорка от европейски пъренства, шампионка на „Дан Колов“.

Минала през школите на Кюстендил и Русе. За кратко е и треньор в „Миньор“ (Перник).

Иван Ламбов


Международен съдия е от 2000 г. Бил е арбитър на 4 световни и пет европейски първенства, както и на две олимпиади за глухи.

Като юноша е минал през школата по борба на „Локомотив“ (Горна Оряховица), след това спортът става негово хоби.

Иначе е завършил военното училище в Симеоново и работи по професията си до пенсионирането си.

Каролина Грозданова

Международен съдия е от 2018 г. Участва в селекцията за подбор на арбитрите за олимпийските игри Париж 2024 и Лос Анджелис 2028.

Бивша състезателка, минала през школите на Кюстендил и Самоков, където е била и треньор.

Преподавал в Благоевградския университет (2018-2020), а в спортното училище „Васил Левски“ в София заема поста на заместник директор в продължeние на 1,5 година.

Доктор на науките.

Милен Иванов

Бивш състезател, шампион на България с отбора на „Олимпиец“ (Търговище).

Треньор в същия клуб в продължение на година. От 2000-а е международен съдия. Бил е арбитър на много турнири, включително и на „Петко Сираков – Иван Илиев“.

Сега е и треньор в спортното училище на Търговище.

Петър Дойнов

Международен арбитър от 2011 г. Съдийствал е на над 15 големи първенства.

Освен рефер Петър Дойнов съвместява успешно и треньорска работа.

Той е главен треньор и спортен мениджър на клуб „Челопеч“, който основава през 2018-а заедно с Мариян Бяндов и Мария Оряшкова.

Същата година извежда националния тим до отборната титла на европейското в неолимпийските стилове борба на първенството в Зренянин (Сърбия) с 27 медала, от които 9 златни. Година по-рано тимът е втори на континента.

Филип Манолов

Повече от 20 години е международен съдия, а от 17 г. е арбитър на световни и европейски първенства при юношите и девойките

Личен треньор на дъщерите си Елис и Джанан Манолови. Помощник треньор е на Симеон Щерев в националния отбор на Азербайджан (2009-2022) и три години е помощник на Серафим Бързаков в представителния отбор на България.

Треньорската си кариерата започва като помощник на олимпийския шампион Еньо Вълчев в Димитровград, след това работи и в ЦСКА заедно с Рахмат Сукра.

А като състезател се бори в германската бундеслига, там придобива и първия си международен опит като треньор. Неговите две дъщери също избират пътя на борбата и постигат значими успехи. По-голямата Джанан Манолова се състезава за България, а по-малката Елис Манолова - за Азербайджан.


*** Арбитрите покриват определени състезания, за да запазят или повишат категорията си.