Евелина Николова в компания на 6-има олимпийски медалисти


Евелина Николова в компания на 6-има олимпийски медалисти
Колаж: UWW
3 май 2024

Автор: BGWrestling.bg

Евелина Николова е сред 6-тима олимпийски медалисти в свободната борба при жените и мъжете, които ще спорят за квота на последната квалификация в Истанбул (Турция) от 9 май.

На последните игри Токио 2020 българката спечели бронз в категория до 57 кг.

При жените са още украинката с азерки паспорт Мария Стадник. На 35 години тя ще се опита да вземе виза за пета поредна олимпиада. В кариерата си миньончето, чието състезателно тегло е 48-50 кг, има два сребърни и два бронзови олимпийски медала. Тя е носителка още на 10 европейски титли и на две световни.

Монголката Бат-Очир Болортуя е третата представителка при дамите, която се впуска в преследване на олимпийска виза. В Токио азиатката спечели бронз при 53-килограмовите.

При мъжете също трима олимпийски медалисти ще атакуват „последния влак“ за Париж 2024.

Франк Чамизо вероятно ще бъде поставен под №1 в схемата в категория до 74 кг по настояване на Дисциплинарната комисия на Международната федерация по борба (UWW). С кубинеца с италиански паспорт е свързан най-големият скандал на квалификацията в Баку миналия месеца, след като двубоят му с азера Туран Байрамов завърши 8:8, а успехът бе даден на представителя на домакините, който взе и квотата. Срещата бе преразгледана от Дисциплинарната комисия към UWW, която видя грешки от страна на арбитрите и наказа съдиите, но остави резултата непроменен.
31-годишният Чамизо е бронзов медалист от Рио 2016, двукратен световен шампион и четирикратен №1 в Европа.

В същата категория представителят на домакините Сонер Демирташ също ще преследва виза. 32-годишният борец е носител на бронзов медал от Рио 2016 и трикратен европейски шампион.

А друг кубинец с италиански паспорт – Ейбрахам Кониедо ще се опита да вземе квота при 125-килограмовите, в която ще излезе нашия Георги Иванов. На предишните игри Токио 2020 тъмнокожият борец спечели бронз в по-долната категория до 97 кг.

В последната квалификация участие ще вземат 517 състезатели от 93 държави. Разпределени ще бъдат 54 квоти. Първите трима във всяка категория вземат визи, бронзовите медалисти ще имат допълнително преборване на следващия ден.

В надпреварата ще се включат и двама представители от олимпийския отбор на бежанците, чието участие ще бъде за обиграване, а не за квалификация.

Единият е Иман Махдави, който ще се бори при 74-килограмовите на свободния стил. Той е роден в Иран, но през 2020-а заминава за Италия и получава статут на бежанец. През 2023-а участва на европейското първенство и се класира 12-ти, два месеца по-късно взима бронз на турнира в Сасари (Италия), после става пети на открития шампионат на Полша.

Същата участит има и Джамал Вализадех, който ще излезе 60-килограмовите на класическия стил. Той още през 2014-а напуска страната си и се установява в Турция. Там работи почти 16 часа на ден, за да си позволи да се издържа. Но с това темпо няма как да сбъдне мечтата си - да отиде на олимпиада, затова с лодка достига до френския браг две години по-късно. Установява се в Мец и има щастието да тренира с френския национален отбор.