Италианците обжалват полуфинала на Чамизо


Италианците обжалват  полуфинала на Чамизо
сн. UWW
11 април 2024

Автор: bgwrestling.bg

Италианската федерация по борба внесе официално жалба в Международната централа (UWW) относно полуфинала на техния състезател Франк Чамизо и азера Туран Байрамов при 74-килограмовите в свободния стил на олимпийската квалификация в Баку, приключила миналата седмица.

Битката завърши 8:8 след спорни финални секунди, а успехът бе даден на представителя на домакините, който спечели и квотата за Париж 2024.

Съдийското решение бе остро осъдено от любителите на борбата, както и от специалисти. Според тях бронзовият олимпийски медалист, двукратен световен и 4 пъти европейски шампион е бил, грубо ощетен.

Пред италианските медии Чамизо разкри, че домакините са му предлагали подкуп от 300 000 долара, за да загуби битката.

„Знаех, че трябва да съм два пъти, дори три пъти по-добър от останалите, защото се състезавах в тяхната държава и можеха да купят всеки - споделя Чамизо пред вестник „Република“. - Предложиха ми 300 000 долара, за да загубя, не искам да казвам кой. Случи се сутринта преди борбите.“
И допълва, че категорично е отказал, защото представлява не само себе си, но и Италия, за която роденият в Куба борец, се състезава от 2011 година.

„Получихме всички доклади от двубоя, които ще бъдат прегледани много внимателно, за да предприемем адекватни мерки и вземем отговорни решения – се казва в официалната позиция на UWW. - Всички ангажирани лица по случая също ще бъдат обект на разследване от страна на UWW.”