Наказаха съдиите за мача Чамизо-Байрамов, азерът запази победата


Наказаха съдиите за мача Чамизо-Байрамов, азерът запази победата
сн. UWW
23 април 2024

Автор: BGWrestling.bg

Съдиите на двубоя между Франк Чамизо (Италия) и Туран Байрамов (Азербайджан) са със спрени права за различен период от време. Санкциите са наложена от Дисциплинарната комисия към Международната федерация по борба (UWW).

Двубоят завърши 8:8 при 74-килограмовите на свободния стил на европейската олимпийска квалификация в Баку преди 10 дни, а успехът бе даден на азерския борец, който взе и олимпийската квота.
Въпреки наказанието, Байрамов остава победител.

„Според член 53 от Международните правила по борба, резултатът не може да бъде променен при никакви обстоятелства, след като победата е обявена на тепиха“, се казва в официално изявление на UWW.

Дисциплинарната комисия обаче поиска от UWW да постави Чамизо под №1 в схемата на световната олимпийска квалификация в Истанбул, започваща от 9 април.

Най-дълго наказане понесоха двама от арбитрите – украинецът Роман Павлов, който бе съдия на тепиха, и турчинът Ибрахим Чичиоглу, от съдийската комисия. Двамата са със спрени права до края на година. Останалите няма да могат да съдийстват до 30 юни.
Всички пропускат и олимпийските игри, тъй като няма да могат да участват на световната квалификация в Истанбул, един от критериите да бъдат избрани за игрите Париж 2024.

„Някои действия по време на двубоя не са оценени правилно, има включително и неотразена пасивност на бореца (ите) – се казва още в изявлението. - Съдийските консултации не са били ефективни. Има също пропуски при определянето арбитрите за мача, както и тяхната роля.“

Сред съдиите на мача тогава бяха още Али Сайван (Ирак), Камел Буазиз (Тунис), Алексей Базулин (Русия) и Кейси Гоезел (САЩ).