Садулаев: Всичко е в главата, аз проблем с психиката нямам


Садулаев: Всичко е в главата, аз проблем с психиката нямам
17 май 2024

Автор: BGWrestling.bg

Абдулрашид Садулаев по-рано този месец стана за шести път шампион на Русия, на финала при 97-килограмовите на свободната борба победи Алихан Джабраилов. Именно съперникът му преди това спечели олимпийската квота за „сборная“, след като Руския Танк не бе допуснат до квалификационния турнир от Международната федерация. На 9 май, роденият в Дагестан двукратен олимпийски шампион, навърши 28 години.
Садулаев пропусна вече два големи старта, заради визови и политически проблеми. И все още участието му на олимпийските игри в Париж 2024 е под въпрос.
Предлагаме ви откъс от интервюто, което шампионът даде за сайта на Руската федерация.

 

- Пропуснахте две големи състезания, направихте ли някакви имитационни стартове, за да компенсирате изоставането?
- Всичко е в главата, аз проблеми с психиката нямам и няма да имам. Всевишният ми е дал много голяма устойчивост. И, ако имам някакви трудности, винаги се обръщам към него с молба. Никога не ми е отказал. Така че, на мен ми е по-лесно, отколкото на другите. Знаете ли, че на един от лагерите съотборник ми каза: На вас дагестанците ви е добре – Всевишният ви помага! (усмихва се). А той помага на онези, които наистина вярват в него!

- Много бързо се върнахте на тепиха след сериозна операция (б.р. дискова херния)...
- Знаете ли, че едва след операцията осъзнах колко опасна е била тя. Но благодарение на професионализма на Дмитрий Дзукаев, след 4 месеца бях не само на тепиха, а на състезание – на красноярския турнир! Тогава много приятели и близки дойдоха да ме подкрепят, не можех да ги подведа...(б.р. става първи на „Иван Яригин“). Началото на сезона беше трудно – спряха ме от европейското, от лицензионния турнир, но това само ме мотивира. И, ако някой си мисли, че психически може да ме срине, не е познал.

- Ситуацията с руските спортисти бе сложна в последните две години, те почти нямат международни изяви. Ако стане така, че ви допуснат до олимпийските игри, ще бъдете ли готов?
- Въпросът не е към мен. В тази позиция са и останалите руски спортисти. Но, ако въпросът е персонално към мен, значи зад него стои някой. Явно този някой не иска аз да стана трикратен олимпийски шампион. Защото да отстранят всички е едно, но да отстранят само мен, е вече друго. И ако специално мен не ме допуснат до олимпийските игри, тогава ще имам определени въпроси, които вече ще решаваме на държавно ниво.

- Да се надяваме, че всичко ще се развие благополучно за вас. Ще имате ли нужда от още един старт преди олимпиадата?
- Ще видим. Ако ни допуснат и вземем решение да участваме в Париж, вероятно ще направя едно състезание месец преди игрите. Сърцето ми подсказва, че ще се боря на олимпиадата.

- Преди две седмици станахте шампион на Русия за шести път, гледаха ви почти 9 хиляди зрители в залата. Повечето дойдоха именно заради вас... Дълго ли отбивахте феновете след победата?
- Добре, че си имам съотборници, които ме „спасяваха“, иначе до сутринта щях да се снимам и да давам автографи. След победата на финала ме последва цяла тълпа в залата за загряване. А на мен въздух ми не стига, легнах на тепиха. В тоя момент дойде един от феновете, лягна до мен и казва „Брат, дай да си направим сефли“ (смее се). Това вече направо ме „уби“!

- На 9 май имате рожден ден. Как отбелязвате или според вашата религия не е позволено?
- Няма такова нещо. Обелязваме го в тесен семеен кръг. Но малко хора знаят, че и моят дядо е рожденик на 9 май. И тази година навърши 90 години. Отбелязахме празника в неговия дом. Докаго най-старият Садулаев е с нас, моят празник отива на заден план.

- Това онзи дядо ли е, който след олимпийските игри в Рио, когато станахте шампион, ви накара на копаете в градината.
- Абсолютно вярно.

- В слънчевия Дагестан имате звездна гостенка – олимпийската шампионка Юи Сусаки от Япония...
- Случайно видях Юи в Махачкала, бях приятно изненадан от нейното идване. Тя се шегува, че иска да се пренесе да живее в Дагестан. Аз ѝ обещах да ѝ намерим достоен младоженец. Юи е страхотна, а японците нямат равни по отношение на дисциплината. Тя стана олимпийска шампионка на 21 години, сега е на 24, зад гърба си има 4 световни титли. Ако така продължава, може да задмине легендарната Каори Ичо, четирикратна олимпийска шампионка. (б.р. Сусаки е на едноседмична подготовка в Дагестан за игрите Париж 2024, а в школата на Садулаев направи открита тренировка).