Шампионка от Япония избра да се подготвя в Дагестан за Париж 2024


Шампионка от Япония избра да се подготвя в Дагестан за Париж 2024
сн. wrestdag.ru
17 май 2024

Автор: BGWrestling.bg

Олимпийската шампионка Юи Сусаки избра да се подготвя в Дагестан за игрите Париж 2024. 

Миниатюрната японка, която в Токио взе титлата в категория до 50 кг, сега е амицирана да вземе злато и във френската столица. Мечтата ѝ е да стане четирикратна олимпийска шампиока, с което да изравни рекода на своята сънародничка Каори Ичу. 

"Дагестан е Меката на свободната борба - казва 24-годишната спортистка, която зад гърба си има и 4 световни титли. - Тук има отлични условия за подготовка - храна, природа и най-вече всички обичат борбата. Предимството на школата, е че състезателите са много технически и могат да излязат от критично положение от всяка позиции. А и физически са много здрави.. Отдавна исках да дойда в Дагестан и да изуча някои от техниките. Мечтата ми беше да потренирам със звездите на руския отбор. Абдулрашид Садулаев е моят идол. Той е толкова добър по характер. Изпрати ми специално кола, за да мога да се предвижвам тук...  Мечтата ми беше да тренирам и със Заурбек Сидаков, който ми показа някои тайни от своята техника...."

Сусаки направи открита тренировка в залата на Садулаев. Тя ще остане там седмица, а след това ще се подготвя няколко дни и в борцовата школа на Осетия. 

"Учуди ме, че се подготвя без треньор - признава Сидаков, златен олимпийски медалист от Токио 2020, който от 2018-а не познава поражение в категория до 74 кг. - А това, което ме смая в думите ѝ, че всички техники е изучила само с гледане на техниките в ютюб. Гледала е моите срещи, на другите момчета от нашия отбор... Има много добро ниво на подготовка, малко поработих с нея, бързо ѝ се  получават нещата. Мисля, че в скоро време, никой няма да може да я бие."

На олимипйските игри в Париж женският отбор на Япония ще бъде с пълен състав от 6 състезателки. Азиатките си осигуриха визите още на световното първенство в Белград през месец септември.

Тогава Сусаки стана безапелационно №1 на планетата, спечели 4 среща, едната с туш, а във финала триумфира с 10:0 за 1,29 сек. И приключи с точков баланс от 34:3!

Видео от тренировката на Сусаки и Заурбек Сидаков