В Пловдив искат да възраждат окръжните първенства


"Колодрума" ще бъде домакин на шампионата за мъже и жени следващата седмица
В Пловдив искат да възраждат окръжните първенства
4 юни 2024

Автор: BGWrestling.bg

В Пловдив искат да възраждат окръжните и областни първенства. Идеята е на клуб „Тракиец“, един от най-проспериращите у нас, и на неговия президент Данаил Димитров.

„Едно е подрастващите да имат по две състезания на година и съвсем друго е те да са по 7-8, да се обиграват и да повишават нивото си на подготовка - коментира Димитров. - Вече купихме с помощта на общината два тепиха, трябват ни още два, за да имаме възможност да направим първото състезание в нашия регион.“

След седмица пловдивчани ще бъдат домакини на държавното първенство за мъже и жени, което се завръща под тепетата след 8-годишна пауза. За последно градът бе домакин на шампионат за тази възраст през 2016 г.

Този път надпреварата ще е в една от най-модерните зали у нас - „Колодрума“ (13-15 юни). Входът за зрителите е свободен.

"Искаме да покажем друго лице на борбата, което е от значение за имиджа на нашия спорт – продължава президентът, който е и бивш състезател в свободния стил. - Дори и да са вътрешни първенства, много е важно те да се провеждат в хубави зали, с удобства, както за зрителите, така и за състезателите, а не да са във физкултурни салони... Да има добро осветление, да има климатик, условия за загрявка на състезателите.... И разбира се, да разполага с достатъчно места за публиката.“

През миналия сезон тимът на „Тракиец“, един от малкото у нас, който поддържа мъжки отбор, стана трети в отборното подреждане в свободната борба. А сега е амбициран да подобри класирането си. Само за един сезон израстването в отбора е огромно, отчитат от ръководството. Вече във всяка категория пловдивчани разполагат с по двама равностойни състезатели. В последните три сезона с тима работят треньорите Неджми Исмаилов и Стоян Тошев. Често в клуба организират и открити тренировки, в които се канят лектори отвън.

„Имаме и такива борци, които си тренират по родните места, но се състазават за нашия отбор, а ние им осигуряваме заплата – коментира още Данаил Димитров. - Но не само на тях. На всички, които са в мъжкия ни отбор. В разговори сме с общината да ни помогне с финансирането на мъжете. Защото, ако погледнете дори и бегло статистиката, ще видите, че при децата имаме по 400 състезатели от двете групи до 13 години, после започват да намаляват. При кадетите са около 300, при мъжете са към 130-140. Значи нишката някъде се къса...Когато станат на 18 години, те се отказват, ако не са финансово осигурени. Идеята е да ги запазим, да продължат да се развиват, а не да внасяме борци отвън...“

Шампионатът ще започне със схватки в класическия стил на 13 юни, на следващия ден са жените, а в събота, 15 юни, са мъжете в свободния стил.

Стартът е от 10 часа.