Японец детронира №1 света пред родна му публика


Японец детронира  №1 света пред родна му публика
сн. UWW
16 април 2024

Автор: bgwrestling.bg

Японецът Нао Кусака шокира двукратния световен шампион Акжол Махмудов навръх 25-ия му рожден ден, като го победи с 4:2, и то пред родната му публика, за да ликува с титлата при 77-килограмовите на първенството на Азия по класическа борба в Бишкек (Киргизстан). 

С това Нао взе реванш за загубата от Махмудов в полуфиналите на световното първенство в Сърбия през месец септември.

„Още оттогава мечтаех за този реванш – каза Кусака. - Да победя съперника на негова зема е голямо постижение в моята борческа кариера.“
Махмудов е и двукратен шампион на Азия в последните две издания на първенството има и сребърен медал от олимпийските игри Токио 2020. Японецът пък стигна до първа титла в кариерата си от голямо първенство, на световното в Белград той спечели бронз

Ключовият двубой отново бе поверен на българския арбитър Недялко Кирезиев.

И в петте категории имаше защитаващи титлите си борци, но само иранците Насер Ализадех (87 кг) и световният шампион Амин Мирзазаде (130) успяха да повторят успехите си. За Мирзазаде това е четвърто поредно злато, докато за Ализадех – трето в кариерата.

Ю Чол Ро (Северна Корея) победи бранещия трофея си Поя Дадмарз (Иран), трети на Мондиал 2023, във финала при 55-килограмовите, с което отборът му вече има две титли при завръщането на континеналното първенство след 5-годишна пауза.

Неочаквано титлата в категория до 63 кг спечели казахстанецът Йерзхет Жаликасин.

Днес надпреварата продължава с останалите пет категории при класиците, с което ще бъде закрит шампионатът. А от петък до неделя азиатците ще спорят за олимпийските квоти на квалификацията, отново в Бишкек. Само финалистите взимат визи за Париж 2024.