Съдии, олимпийска категория, 2024


ОЛИМПИЙСКА КАТЕГОРИЯ
дава право да съдийстват на големи първенства при мъжете

 
Димитър Чифудов

В продължение на 22 години живее в САЩ и работи за Американската федерация по борба. Българинът е избран да съдийства и на първия финал на Джордан Бъроуз, който бъдещата звезда печели и става шампион на страната си, впоследствие триумфира с олимпийска и 6 световни титли.

Чифудов произхожда от семейство с традиции, възпитаник на старозагорската школа. Неговият дядо, на когото е кръстен, е първият носител на точки за България от световно първенство (1955), участник на олимпийските игри Мелбърн '56. Баща му Биньо Чифудов, е трети на световно първенство (1968), изявен треньор и дългогодишен съдия. Чифудов-младши е племенник на олимпийския шампион Еньо Вълчев. Вече години наред семейството организира турнира „Еньо Вълчев и Димитър Чифудов“.

Чифудов-младши също е бивш състезател, шампион на България и участник на европейско първенство за юноши (1991), седми. Но травма слага край кариерата му. Впоследствие става треньор и води националния отбор за глухи на европейското първенство в Стара Загора (2000). Тогава отборът е трети в свободния стил и 4-ти в класическия.

През 2005-а става съдия първа категория, а от 2021-а е олимпийска.

Димитър Чифудов е и съдия по плажна борба.

Недялко Кирезиев

 

Възпитаник на бургаската школа, като състезател е шампион на България до младежките си години в свободния стил.

Втори е на турнира за младежи "Дружба" в Хасково през 1987 г. в категория до 74 кг.
На следващата година печели бронз на европейското първенство в Катовице (Полша) за същата възраст.

Венцислав Филчев

Международен съдия от 2010-а. Първа категория получава 8 години по-късно, а от 2022-а е арбитър, олимпийска категория.

Съдийствал е на десетки европейски и световни първенства, включително и на два шампионата на континента при мъжете. Бил е и рефер на престижния турнир „Тахти къп“ в Иран (2014). Президент на клуб „Беласица – Цар Самуил“ (Петрич).


*** Арбитрите покриват определени състезания, за да запазят или повишат категорията си.