Куреш, пахлавани, алиш


Куреш, пахлавани, алиш

Автор: bgwrestling.bg

Българските борци направиха успешен дебют и в неолимпийските стилове борба, които Международната федерация (UWW) развива и популяризира повече от 20 години.

Всъщност те са няколко дисциплини. В белт рестлинг (борба с колани) са включени три стила - пахлавани (иранска борба, захватът е за крачолите или колана), алиш (киргизка национална борба, в която се играе само със захват за колана) и казах куреш (традиционни борби за Казахстан, съчетават борба, джудо и самбо). При всички тях облеклото също е различно.

Другите три неолимпийски дисциплини са граплинг, панкратеон, които България засега не развива под шапката на UWW, и плажна борба.

За първи път наши състезатели участват на световно първенство през 2016-а на шампионата в Минск (Беларус). Пенчо Дочев (80) излиза с контузия на коляното, но завършва на престижното пето място на пахлавани (ирански борби), а Мишел Михайлов (70) е седми.

На следващата година, 2017-а, националите вече са на подиума. Първенството отново е в Минск. Този път Изабел Христова (над 75) печели сребро на казах куреш (киргизстански борби), Габриела Гигова (70) взима бронз в същата дисциплина.

През 2019-а България вече има световна шампионка в Нур Султан (Казахстан). Изабел Христова е първа на алиш (киргизка национална борба, в която се играе само със захват за колана). Тя е трета и на казах куреш (традиционна борба за Казахстан, съчетава борба, джудо, самбо). Тогава страната ни има 4-има финалисти. Габриела Гигова (70) взима сребро на алиш, Рая Кьосева (60) e с травма и остава четвърта.На европейско първенство България дебютира в Нови сад през 2017-а. Тогава нашият тим е втори в отборното, като само 2 точка го разделиха от върха, защото не е с пълен състав. Страната ни участва с четирима състезатели, Иван Благоев (над 100 кг) и Калоян Колев (100 кг) са шампиони в стил пахлавани (ирански борби). А Габриела Гигова (70) взима бронз на алиш (киргизски борби), Милан Благоев (80) e седми отново на пахлавани.

Година по-късно, през 2018-а българите правят истински фурор на шампионата на континента в Зренянин (Сърбия)  - 27 медала от 36 възможни. С най-много първи места е Мария Оряшкова, която се бори в тежка и абсолютна категория, печели 4 титли в алиш, класически и свободен стил, като и казах куреш, взима и два сребърни медала.

На два пъти българите мерят сили и на Номадските игри, където също са сред призьорите.

Самите състезатели могат да бъдат и от други спортове (джудо, самбо, сумо), стига да съчетава ангажиментите си с другите спортни календари, и да отговарят на изискванията.

Всъщност състезателите в неолимпийските дисциплини имат право да участват на първенства под шапката на UWW само, ако имат лиценз от UWW и нямат право да се борят в първенства, администрирани от други международни федерации.

Търпят и същите наказани, както състезателите в олимпийските дисциплини. А именно при употреба на допинг, санкцията е 4 години, а глобата 20 000 швейцарски франка.

Петър Дойнов, треньор и международен съдия, е първият, който събира отбор и го повежда на международни състезания. Инерцията на тима обаче е спряна заради пандемията. С надежда отново да се възобнови, заради огромния интерес.


       Още ТУК