Българин тренирал легенда, избран да води борците на Великобритания


Ако искаш да си добър в ММА това става в комбинация с борбата, казва Любомир Кумбаров
Българин тренирал легенда, избран да води борците на Великобритания

Красимира Станкова, в. "Труд"
2021


„През годините успях да докажа, че българската школа е много силна, благодарение на всички наши треньори, които са ме изградили“, казва Любомир Кумбаров, новият селекционер на националния отбор на Великобритания.

Назначен е на наскоро, а в битка за поста е предпочетен пред британец и иранец. Местната федерация дори му предлага да си избере дали да работи с мъжете или с подрастващите. И той залага на юноши и кадети, за да може да ги моделира, и следващия олимпийски цикъл страната вече да има медалист на игрите в Лос Анджелис 2028.

Всъщност британците се спират на Кумбаров заради впечатляващата му визитка. Той е един от най-търсените треньори по борба на състезатели по ММА, граплинг, бразилско джиу-джицу, изнася и семинари пред спецчастите на армията на Великобритания. А стремглавият възход на кариерата му идва от една случайна среща с.... Роджър Грейси, 10-кратен световен шампион по бразилско джиу-джицу (BJJ), представител на клана Грейси, смятан за основател на това бойно изкуство.
 

„Изобщо не знаех кой е Роджър Грейси, а за бразилско джиу-джицу само бях чувал – признава 37-годишният българин. - И докато преподавах във фитнес в централен Лондон, едно момче от армията водеше децата си на тренировка. И ме попита дали искам да тренирам боец от BJJ. Съгласих се. Едва след това разбрах кой е Грейси. По това време, през 2013-а, на Роджър му предстоеше битка с Тим Кенеди в UFC. И трябваше да подобри уменията си в борбата, затова търсеха треньор по борба. Научих го на много техники – влизане, защита в краката, които той умело използва, за да победи в онзи мач. Станахме приятели, а след това ме покани да преподавам в неговата академия в Лондон, която е една от най-популярните в света.“

Постепенно известността на българския треньор започва да расте и той става предпочитан лектор по борба на бойците от смесените бойни изкуства.

„Това е бъдещето, ако искаш да си добър в ММА, BJJ, граплинг, по-добри резултати се получават в комбинация с борбата“, казва Кумбаров, макар че е шокиран при пристигането си във Великобритания през 2009-а.

Тогава той изкарва прехраната си с всякаква работа, но упорито търси клуб където да тренира. И го намира в City University London, където се налага да даде и последните си пари за членски внос, за да се подготвя. Всъщност за първи път му се налага да плаща – нещо,  което не му се е случвало дори когато е в националния отбор на България или в Щатите.
„Само след две седмици те видяха на какво съм способен, че познавам различните стилове борба и ме попитаха дали мога да ги науча“, казва 4-кратният шампион на България.
Освен, че се съгласява да ги обучава, той впоследствие започва да преподава борба и физкултура на близо 300 деца в частно училище в Лондон.

А за изграждането като специалист му помага и 4- годишният престой в САЩ. Заминава на студентска бригада през 2005-а. После там ръка му подава бившата националка Джулиета Окот. Тя прави контакт с колежа „Колби“, който търси борец в неговата категория. Уговорката е, ако победи момчетата, визата му от временна, да бъде променена на студентска и да получи пълна стипендия.
„Победих и тримата – казва Кумбаров. - А докато бях в Щатите научих много, особено за американския стил борба.“

Там той печели редица турнири, взима наградата за „изключителен борец“ на студентското първенство, става първи и на националния шампионат по плажна борба.

Но плановете му да остане в САЩ са развалени от неговата приятелка, а сега съпруга Инна. Тя решава да учи стоматология, а Любо след като се дипломира, се връща във Варна. Престоят му в Морската столица също е ползотворен. Той завършва НСА с треньорски и учителски профил и се включва в тренировките на ММА бойците край морето. А след като и Инна се дипломира, младите решават да продължат реализацията си в чужбина.

„Човек винаги трябва да търси предизвикателства, за да върви нагоре – смята българският треньор. - И да има някой, който да е по-добър от теб, за да те стимулира да се развиваш, да те провокира и насърчава да ставаш все по-добър.“

Засега обаче Кумбаров не смята да се прибира в България, защото има още какво да вземе като опит и знания от чужденците.
 

"Може да съм навън, но душата ми е в България“, признава треньорът, който се гордее и с корените си.

Родом е от гоцеделчевското село Кочан с традиции в борбата. А един от братовчедите му е  Албен Кумбаров, европейски шампион от Анкара 89 и трети на световното през 1985-а в свободния стил.
 

“Българската борба ми е дала страшно много, иска ми се и аз да й дам нещо в замяна – казва Кумбаров. – Затова ми се ще да имаме съвместни лагери, да обменяме опит, да  доведа британския отбор на турнира „Злати Динев Ройдев“ в Гълъбово, който е един от най-силните за тази възраст. Смятам, че това ще е полезно и за израстването на младите български състезатели. За нас спортистите много се правеше през годините, особено силни спомени имам от школата на ЦСКА. Иска ми се този спорт да продължи да носи много победи и радости на България!“