Шампионът с два медала от едно първенство


Шампионът с два медала от едно първенство
сн. Личен архив, Я. Шопов

Автор: Красимира СТАНКОВА

„От първенството в Сан Диего имам два медала – златен и сребърен, както и писмо, в което ме уведомяват, че съм шампион“, казва с усмивка Янко Шопов.

С името на славния борец е свързан един от големите куриозите в световната борбата, когато за първи път през 1979-а Международната федерация обявява двама шампиони в една категория.

Подобно постижение нерядко се случва в спортовете, където решаващ е хронометърът - плуване, лека атлетика, колоездене. Но в борбата е абсолютен прецедент. И през 2023-а се повтаря с Дейвид Лосончи (Унгария). Тогава след уважена контестация заради допусната съдийска грешка, два месеца по-късно унгарецът е обявен за шампион и поделя първото място с турчина Али Ченгиз в категория до 87 кг на класическия стил. Трети са Жан Беленюк (Украйна) и нашият Семен Новиков.

Преди 45 г. подобен развой на ситуацията има и с Янко Шопов. Българинът стига финала, където случайно или не, се бори също с унгарец. На Ференц Кочиш обаче дават несъществуваща точка и го обявяват за победител в категория до 74 кг на класическия стил. Но за щастие срещата е заснета на видео. До награждаването обаче резултатът е непроменен. Шопов се качва на стълбичката като сребърен медалист, сълзите напират в очите му..., а противникът взима златото и в негова чест звучи унгарският химн.

„Казах си: Ей, ще съм като Осман Дуралиев, все със сребро, защото още първата година ме ощетиха и останах втори на световното – спомня си Шопов. - А Райко Петров ме утешава с думите: „Спокойно ти си шампион!“. Отвръщам: „Да, ама на него му дадоха златния медал...“ И му ударих един рев...“

На следващия ден българският отбор заминава за България, а на летището в Лос Анджелис американска стюардеса намира младия борец и му връчва телеграма от Сан Диего.

"От Международната федерация ми съобщаваха, че жалбата е уважена и ме обявяват за световен шампион - казва с усмивка Янко Шопов. - Тогава отново се разплаках, вече от радост."

Медалът е пратен по Райко Петров, който остава и за схватките в свободния стил на първенството в Сан Диего. А отличието Янко получава от треньора на един първия лагери на „Диана“, след като отборът е тържествено строен.

Резонно според статистиката сребърен медалист няма, а след двамата шампиони на трето място е поставен германецът Карл-Хайнц Хелбинг.