МОК спря Садилаев за квалификацията в Баку


МОК спря Садилаев за квалификацията в Баку
4 април 2024

Автор: bgwrestling.bg

Абдулрашид Садулаев, двукратен олимпийски шампион и пет пъти N1 в света, бе спрян от участие на олимпийската квалификация в Баку (5-7 април). Решението е на Международния олимпийски комитет (МОК), който публикува нов списък на спортисти от Русия и Беларус, спрени от участие на големи първенства. Причините се изясняват. 

"Няма да обжалваме, докато не съберем пълна информация за ситуацията - заяви Михаил Мамиашвили, президент на Руската федерация по борба. - Почертавам, че това е решение на МОК, не на UWW. И е второто политическо решение срещу Садулаев в рамките на месец. Преди това той не бе допуснат да влезе в Румъния, въпреки че имаше шенгенска виза, и пропусна  европейското.щ първенство. Сега най-важното е да спечелим най-много квоти, а после ще решаваме дали изобщо да участваме на олимпийските игри в Париж."

Садулаев ще бъде заменен от Алихан Джабраилов в категория до 97 кг на свободната борба. Той е европейски шампион от 2021-а и трети в света от 2019-а. Само финалистите в Баку взимат квоти.

Садулаев е втората звезда на "сборная", която пропуска турнира. Две седмици преди надпреварата от участие бе спрян и олимпийският шампион е класическия стил при 97-килограмовите Муса Евлоев, заради снимка пред плакат с надпис: "Za свят без нацизъм".

"Към него други претенции няма, освен тази снимка - заяви тогава Мамиашвили. Да разбираме тогава, че те (UWW) са за нацизма...."

Преди дни Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, призова президентът на МОК Томас Бах да бъде разследван за изказване, че политизира спорта. И признание, че организацията следи за подобни изказвания от руски спортисти дори с помощта на украинската страна.