Българи тръшкат и на ирански борби


Българи тръшкат и на ирански борби

Красимира Станкова, в. "Труд"
2017

За първи път чух химна в моя чест, чувството е неописуемо - казва Иван Благоев, който стана европейски шампион на ирански борби (пахлавани). - Винаги съм си мечтал да изживея подобна емоция. Но и аз бях отлично подготвен. Добре се борех, имах и страхотен захват, придобит от сумото - изключително важен прийом за този спорт.“

На дебютното първенство в Нови Сад преди седмица българинът триумфира при супертежките над 100 кг. Още на старта на надпреварата Иван е изправен пред първото предизвикателство. Около килограм не му достига, за да влезе в категорията. Набързо изпива повече от литър вода и вече е изряден пред съдиите. Следва второто препятствие - да се справи с мъжаги с по 40-50 килограма по-тежки от него. Но и тях отнася. Още във втората среща поваля 150-килограмовия естонец Батаев, следва нова битка с иранския исполин Шейк Хюсеин, състезаващ се за Холандия, а на финала за 52 секунди тушира и Василий Сафарбайов, пратеник на Азербайджан.

След зрелищния успех иранците в залата бурно аплодират със ставане на крака новия шампион в най-атрактивната категория.

„Всички бяха много изненадани - разкрива още златното момче от благоевградското село Полена. - Отидохме с непълен състав от трима състезатели и двама от нас станаха №1 в Европа. А в отборното класиране при мъжете само една точка ни раздели от първото място.“

Преди Иван с титлата триумфира Калоян Колев до 100 кг. Борецът от Раднево влиза в схватка с трима. Най-тежка е полуфиналната с латвиеца Озолис, участник на олимпийските игри Рио 2016, когото тушира. А на финала не оставя никакви шансове и на дагестанеца с френски паспорт Саид Ахмед, отново туш.

Единствената ни участничка при жените Габриела Гигова печели бронз при 70-килограмовите на борби с колани (белт рестлинг, алиш).

Всъщност това е едва второто голямо първенство, на което стартират националите, макар че Международната федерация по борба (UWW) развива неолимпийските дисциплини от 15-ина години. Едва от миналото лято обаче в България започва да има интерес и към това направление, което включва всички видове традиционни, народни борби. Идейният вдъхновител е Петър Дойнов, международен съдия, а сега и треньор на отбора. Ентусиастите получават морална и финансова подкрепа първо от Стефан Николов, член на управата на родната федерация. А през декември дебютът им на световно първенство вече е факт. Мондиалът в Минск (Беларус) събира борци от 47 държави. България тръгва само с двама състезатели, заради ангажименти на останалите в германската Бундеслига. Пенчо Дочев (90 кг) излиза на тепиха с контузия в коляното. Но стига до петото място, като на полуфинала пада от представител на иранската школа. А Мишел Михайлов (70 кг) е седми.

„В тази ниша има доста възможности за развитие - казва Петър Дойнов. - Това е отлична възможност за състезателите, които са втори, трети човек в категорията, да тренират и да имат шанс за изява.“

Схватките са в голяма част по правилата на свободната борба. Срещата е от 2 части по 3 минути. При разлика от 10 точки битката се прекратява, както и при три предупреждения. А за туш се зачита, ако обърнеш съперника по гръб над 90 градуса. Екипировката обаче е различна. Върху обичайните борцови трика състезателите обуват панталони с 3/4 крачоли. Дрехата е изработена от здрав плат, който не се къса, с избродирани типични ирански шевици.

„Захватът за крачолите е решаващ - казва еврошампионът Калоян Колев. - Ако те хванат, измъкването е трудно. Затова, изпревариш ли съперника, после е въпрос на техника да го обърнеш. Така и направих. Борех се със счупени пръсти на дясната ръка и не трябваше да допускам да изпадам в критични ситуации.“

Колев също е професионален състезател по ММА, без загуба на ринга. Но признава, че борбата е доста по-тежък спорта, макар че го е практикувал 14 години.

„Много е важно и бързото мислене в критични ситуации, не само добрата работа с крака и ръце - допълва Петър Дойнов. - На едно от състезанията, например един от титулуваните ирански джудисти тушира кубински състезател в свободния стил, участник на олимпиада.“

На ирански борби се пуска и именитият Хамид Сориан (Иран), олимпийски шампион и 6-кратен световен първенец, но в класическия стил. Той не само участва, но и е многократен шампион в традиционните надпревари, където правилата са предимно от свободния стил. „Важно е да си добър борец, без значение откъде идваш“, уточнява Дойнов.

Всъщност в традиционните борби няма ограничения. До тепиха се допускат и състезатели от други спортове. Стига да успеят да съчетаят ангажиментите си. Така Иван Благоев освен борба тренира и сумо, а седмица преди първенството в Нови Сад става втори в Европа на дохиото.

Спортът обаче засега не гарантира прилични доходи за издръжка, макар че има турнири с атрактивни наградни фондове, стигащи дори до 100 000 долара. Затова и повечето състезатели възприемат това увлечение като хоби, а не толкова като професия. Благоев обаче е намерил формулата на успеха - комбинира спорта с работа в правна кантора. Заляга и над учебниците като студент втори курс в Юридическия факултет на Югозападния университет. Неговият по-малък брат Милан, седми на ирански борби от Евро 2017, пък изкарва прехраната си в пивоварна компания.

Жените също не отстъпват по успехи на мъжете в този прохождащ у нас спорт. Галя Иванова печели първия медал за България. На турнира в Бишкек (Казахстан) през миналия март тя триумфира със злато при 55-килограмовите, а на финала побеждава представителка на домакините. И вместо да посърнат, домакините са във възторг как една чужденка е усвоила така добре техниката на традиционната им борба.

Състезателното облекло при жените обаче е по-различно от това на мъжете. И те се борят с панталони, имат и чапан (вид рубашка), както и колан, който минава през гърдите, а възелът трябва да отстои на една педя разстояние от тялото (б.р. - за да може да се направи захват). Срещата е в една част от 3 минути. Състезателят не бива да пуска съперника от захвата за колана, в противен случай следва наказание. При три предупреждения губи срещата, а битката се прекратява също при 6 точки разлика.

И Галя Иванова, и Габриела Гигова са шампионки на България по джудо и самбо, също призьорки в свободната борба и трети в Европа на сумо. И двете са студентки в академията на МВР със специалност „пожарна безопасност”.

„Ще се постараем да съчетаем така програмата на състезателите, че на световното в Полша през юли да бъдем с пълни отбор от по 6 състезатели при мъжете и жените. – Международната федерация усилено развива неолимпийските стилове, защото иска да запази традициите. И всичко, което се прави в тази посока, среща голям интерес и одобрение. Дори усилено се говори, че още на игрите в Токио 2020 този вид борби ще бъдат демонстративни. От нашата федерация също са амбицирани да развиваме неолимпийските дисциплини на на световно ниво. Така че сме в крак с всичко ново, случващо се в борбата.“