При мен нищо не е случайно, казва Биляна Дудова


При мен нищо не е случайно, казва Биляна Дудова
©bgwrestling.bg, Юлиан Тодоров

Красимира Станкова, в. "Труд"
2021

След 4 европейски титли и един загубен световен финал Биляна Дудова най-накрай покори и планетарния връх в борбата. Направи го убедително на шампионата в Осло след 4 победи, като още в първата среща прелетя като тайфун над литовската си съперничка – технически туш за 43 секунди. А на финала нашето момиче развали сметките на японките, сила №1 в женската борба, побеждавайки Акие Ханай. Така азиатките завършиха с 4 златни отличия вместо с пет.

„При мен нищо не е случайно! - казва световната шампионка Биляна Дудова. - Най-после спечелих световната титла, и то в Норвегия, откъдето започна моят път в голямата борба. Именно тук бях дошла година-две, след като започнах да тренирам този спорт. Бях много малка, беше ми много трудно, но бях щастлива да видя друг свят, нови хора. И в борбата ми помогна, ето че вече съм световна шампионка. В залата имаше много мои приятели, които плакаха и се радваха с  мен...

Биляна се захваща с борба, след като е пробвала вече няколко други спорта - лека атлетика, плуване, хандбал, та дори и карате. Семейството й обаче има приятелски отношения с много треньори в борбата. А момичето расте буйно дете. И така един ден се озовава в залата на „Левски“, където попада на първия си наставник Емил Будинов, който тренира класиците. Така бъдещата шампионка започва да се подготвя с момчетата. Изкарва 5-6 занимания с тях, като първият ѝ партньор на тепиха е Кирил Милов, който после става втори в света при мъжете.
Дебютът ѝ на състезание обаче не е особено впечатляващ - от три момичета, става трета в Самоков. После идва републиканско за жени, където отново губи и остава далеч от призовата тройка.

„Но след тази загуба се появи този глад за победи, онова чувство да съм най-добрата - признава тя. - Много ми хареса този спорт. Излизаш на тепиха, както се казва “с рогата напред”, атакуваш, мачкаш, бориш се със сетни сили, даваш всичко от себе си. Защото не е важно само да излезеш, а да излезеш и да победиш! Обичам да завися от себе си. Когато губя, аз да съм си виновна. И когато печеля, също.”

А триумфът на Биляна от трибуните в Осло изгледа нейният първи наставник Емил Будинов, който в последните години предава опита си на норвежките борци.

„През годините съм работила с много треньори и от всеки съм взела по нещо, за което много съм им благодарна“, казва състезателката на русенския "Юнак Локомотив".

Всъщност покрай единия от треньорите си – Асен Куманов тя се озовава в скандинавската страна. Той започва подготовката на момичето още в „синия“ клуб и я извежда до първа републиканска титла. Но икономическата ситуация го кара да потърси реализация в чужбина. Така той продължава кариерата си  в Норвегия, а тя тръгва с него. Тренира упорито, живее в приемно семейство, състезава се за местен клуб и става дори шампионка на северния регион.

Но тогава е първият й сблъсък с действителността. „Постоянно идваха и ме снимаха от различни телевизии как живея с това семейство, битовите условия - разказва момичето от Нови Искър. - В един момент се усъмних, че е прекалено голям този интерес към мен. Оказа се, че те са взимали много сериозни пари от социалните за това, че съм при тях. А на мен не ми даваха нищо... Разочаровах се. Мислех, че това го има само в България...”.

Така момичето се връща в родината и започва работа с двукратния световен и 4-кратен европейски шампион Серафим Бързаков, който вече е станал селекционер на женския ни национален тим. После с Петър Касабов, Мариян Недков, а сега вече и с Георги Калчев. Всъщност по негова идея още преди години тя започва да си описва всяка тренировка в тетрадката. И вече има три.

„Преди съм участвала и на негови турнири, а сега някак ни паснаха характерите и започнахме да работим заедно – признава шампионката. - Той ми дава спокойствието, анализираме, отработваме всичко заедно...“

Любопитното е, че европейските си титли Биляна печели в 3 различни категории, като на 59 кг ликува два пъти и покорява световния връх.

В годините момичето от Нови Искър е имала и много трудни моменти. Когато е 13-годишна губи майка си. И оттогава всяка голяма победа посвещава на нея. Така е и със световната титла. А през 2019-а прави опит за самоубийство. Самата тя не разкрива конкретната причина, но казва, че е лична. А близките около нея споделят, че тя често преживява проблемите вътрешно и не споделя тревогите си. Но съдбата обича силните. Биляна успява са се отърси разочарованията и несполуките, за да се завърне още по-силна на тепиха. А златото в Осло и дава увереност, че на олимпиадата също може да развали сметките на големите сили в борбата и да стъпи на подиума.

Обича танците и говори норвежки

Танците са хобито на Биляна Дудова. Още преди да се захване със спорт ходи на курсове по народни танци, модерни, стига и до спортни. А любовта ѝ към ритъма остава и до днес - няма купон, в който тя да не е на дансинга. Преди да излезе на тепиха също се надъхва с музика. Шампионката знае и норвежки език, научава го писмено и говоримо, по време на престоя си в скандинавската страна.

За нея

Раздава се на тепиха и се бори с хъс

Бори се с хъс, беше много концентрирана и не допусна грешката от европейското първенство през 2020-а, когато се  разсея, защото си гледаше времето, и си загуби титлата. Заслужава си го този медал! Много работи, много е трудолюбива и се раздава на тепиха. Беше убедителна във всичките си срещи, а където трябваше подходи с печелившата тактика. Само да е здрава, и ако така върви, след три години я виждам и на олимпийската стълбичка.

Валентин Ангелов
селекционер на мъжкия национален отбор

 

Страхотен талант и характер

Тя е страхотен талант и характер, с нея работата е песен. Защото е професионалист, мотивирана е, знае какво иска. И двамата имаме много опит и нещата се получават. Вече 6 турнира, откакто сме заедно, тя не е дала точка на противничките си, с изключение сега на финала на световното. Но там подходи тактически. Този успех в Осло постигнахме реално с една борба преди първенството, защото тя имаше здравословни проблеми, не можеше да диша... Велико нещо постигна! Голямо българче! Трябва да ги пазим, такива като нея, защото те са съкровищата на България и ще ни носят радост още дълго време!

Георги Калчев
личен треньор и европейски шампион

 

Борбена и никога не се предава

Много е борбена и никога не се предава. Голямото й предимство е силният й характер. А натрупаният опит й дава допълнително увереност и спокойствие на тепиха, но радващото й, че не подценява нито една от съперничките си. И подхожда с респект към всяка една от тях.

Серафим Бързаков
двукратен световен и 4 пъти европейски шампионСнимки: bgwrestling.bg, Юлиан Тодоров и личен архив