Тайбе Юсеин: Успехът трябва да се изстрада


Тайбе Юсеин: Успехът трябва да се изстрада
сн. Личен архив, Т. Юсеин

Красимира Станкова, в. "Труд"
2022


„Златната” Тайбе Юсеин прибави трета европейска титла в короната си от отличия от голямо първенство. Само преди дни една от най-успешните ни състезателки в борбата триумфира на първенството в Будапеща, като стъпи на върха без да даде точка на съперничките си. И приключи с общ резултат 26:0 в трите срещи. В богатата си колекцията 30-годишната капитанка на националния отбор има общо 16 медала, сред тях световна титла и олимпийски бронз.

"Тази титла посвещавам на българската борба - заяви Тайбе Юсеин след Евро 2022. - Радвам се, че се абстрахирах от напрежението преди първенството и успях да покажа на какво съм способна. Успехът трябва да се изстрада. А това, което си пожелавам е да имам спокойствие и поле за изява.

Преди надпреварата българската борба бе разтърсена от скандал, в който бе замесена и шампионката. Тя и другата ни елитна състезателка Биляна Дудова, която смени категорията от този сезон, трябваше да определят коя да ни представя на първенството при 62-килограмовите. Двете имаха по една разменена победа, но до преборване така и не се стигна. А треньорският щаб заложи на Тайбе. И тя не го подведе. Стана една от най-убедителните шампионки, а на финала не остави шансове на германката Немеш - 7:0.

Всичките си 4 титли до момента Юсеин печели под ръководството на личния си треньор Петър Касабов, който я връща в борбата след разочароващото й представяне на олимпиадата в Рио 2016. Тогава тя се класира на незавидното 13-о място и е на път да се откаже.

„Той ми върна увереността, че мога - казва Тайбе. - И най вече намерих спокойствието, което толкова търсех. Да, тренировките ни са много тежки. Но знам, издържа ли, на състезание ще ми е лесно, както се и случва.”

След малко повече от година работа на шампионския тандем Юсеин стига до първата си европейска титла в Русия през 2018 г. и първата от планетарно първенство в Казахстан. Дотогава тя има 5 загубени финал. Резонно същата година журналистите я избират и за спортист №1 на България.

„Когато влязох за първи път в залата по борба, усетих, че там ми е мястото - признава шампионката. - Както се казва: влюбих се в борбата....”

Първите си изяви Тайбе прави на народни борби. А когато е 14-годишна, баща й Мустафа я води в местния клуб в родното им село Мъдрево, Разградско. Там треньор е съименникът му Мустафа Кесман. След няколко месеца на тренировки момичето отива на състезание и мери сили с момчета. Става трета и получава медал. „Тогава усетих вкуса на победата, който ме държи и до днес”, признава Тайбе.

Спортът така завладява шампионката, че тя е непримирима да демонстрира уменията си и в дебюта си на голямо първенството. На европейското за кадетки Албена 2004 националката е по-малка от своите съпернички с 3 г. но това не я спира. И прибягва до невинна лъжа. Състезава се под чуждо име и с чужди документи. Остава седма при каките, което още повече я амбицира да става все по-добра и по-добра. „Още когато я доведоха при мен, знаех че ще успее - казва Сава Семков, неин треньор в русенското спортно училище. - Борбата е мъжки спорт, но Тайбе притежава повече качества от мъжете.”
Първоначално майка є е резервирана към увлечението на дъщеря си. Но след като идват успехите, не спира да я подкрепя. А баща й е нейният най-голям фен и често е в залата, за да я подкрепя. Три месеца преди олимпиадата в Рио 2016 Тайбе губи татко си. Но силата, която има от него, я кара да се пребори за олимпийския медал. „Въпреки че отличието е бронзово, аз го отчитам като голям успех - признава Тайбе. - Към онзи момент направих максимума от възможностите си. Защото преминах през много тежка травма и в началото се съмнявах дали изобщо ще мога да се възстановя.”

Шампионката къса предна кръстна връзка и менискус, почти 8 месеца е извън тепиха. Но шампионският дух не я напуска. Тя отново се връща в залата, в преследване на олимпийската цел и успява. „Това, че медалът е бронзов ме мотивира да продължа още един цикъл”, разкрива капитанката на националките.

Първият идол на нашето момиче е легендата Валентин Йорданов, също възпитаник на русенската школа, който става 7 пъти световен и 7 пъти европейки първенец, а на олимпиадата Атланта 1996 грабва златото. 

„Когато за първи път отидох в залата, навсякъде по стените имаше негови снимки - спомня си тя. - Израснах с него. Той е бил изключителен техничар, излизал е от всякакви ситуации. Коронната му хватка е вътрешна сарма от партер, която сега е и моя. Радвам се, когато по време на състезание, успея да направя някоя от неговите хватки.”

Тайбе признава, че отдавна вече е преодоляла психологическата бариера срещу какви състезателки излиза. Макар че във времето на технологиите трудно може да се скрие. „Стъпиш ли на тепиха, ако си добър - ще спечелиш”, смята тя.
А след време шампионката се надява да предаде опита си на млади таланти. „Зная, че треньорите не са добре заплатени, но пък човек трябва да следва мечтите си”, казва философски Тайбе.

Любител е на книгите и прическите

Тайбе Юсеин е любител на книгите, които винаги я следват по лагерите. Обича криминалета, художествена литература, биографии. Не е суеверна, но си има ритуал за късмет. Фен е на прическите, които сменя след всяка надпревара. „Преди състезание нищо не променям, а след това - казва тя. - Така приключвам с нещо и започвам друго, на чисто.”
Любителка е също на татуировките, една от тях е молитва, която смята, че є носи късмет.

За нея

Обича да решава трудностите бързо

Тя е много затворен човек и трудно вярва. Но довери ли ти се, е за дълго. Знае какво иска и как да го постигне. Едно от хубавите є качества, е че е много упорита. В същото време обича да се изправя лице в лице с трудностите и да ги решава бързо, а не да отлага. Радвам се, че успях да є дам спокойствието, за да може да се концентрира върху това, което иска. Когато започнахме работа променихме целия режим, храненето, диетата станаха неин начин на живот. И резултатите не закъсняха.

Петър Касабов, селекционер на националния отбор

 

Тайфун на тепиха, но в живота е смирена

Колкото е тайфун на тепиха, толкова е спокойна и смирена в живота. Тя е нашият капитан и винаги ни е водила напред. С годините сме се изградили като отбор и сме се научили да изживяваме емоциите на другата. Всички бяхме много щастливи за нейния успех, който бе и един вид облекчение. Защото напрежението вече е зад гърба ни, негативните емоции са на заден план... За пореден път Тайбе доказа, че не случайно е избрана да представлява България на голям форум.

Евелина Николова, бронзова олимпийска медалистка

 

Не натоварва хората с проблемите си

Колкото да є е трудно, никога не натоварва хората с проблемите си. Дори и след разочароващото представяне на олимпиадата в Рио 2016 не мрънка и нито веднъж не се оплака. Човек с голямо сърце. Винаги усмихната, лъчезарна и е насреща да ти помогне. Същевременно е много упорита и преследва целите си докрай. Сигурна съм, че ще има още успехи.

Мими Христова, европейска шампионка от 2020 и 2023 г.

                                                            Снимки: bgwrestling.bg, Юлиан Тодоров, личен архив