Младок тренира с батковци, за да стане шампион


Калоян Атанасов стана№1 в Европа при кадетите
Младок тренира с батковци, за да стане шампион
Снимка: UWW

Красимира Станкова, за сп. "Спринт"

 

“Исках да се развивам, затова си плащах да ме вземат на лагери с по-големите, до 23 години – разкрива Калоян Атанасов, европейски шампион за кадети от 2022 г. - Изкарах 4-5 тренировъчни сбора с тях. Това ми даде самочувствие, увереност и опит.“

А резултатът от усилията на 18-годишния талант не закъсняват. На шампионата в Букурещ през миналата година тийнейджърът за първи път в кариерата си стига до битка за медал, и то за златен.
 

„Преди финала много силно ми подействаха думите на треньора Мариян Недков – връща лентата Атанасов. - Каза ми: „Помнят се само първите, вторите никой не ги помни“. Сякаш ток ме удари, много надъхан излязох, това беше моят шанс.“

В решителната схватка за титлата Калоян побеждава италианеца Расул Касо – 6:4 при 71-килограмовите на свободния стил и за първи път стъпва на най-високото стъпало на стълбичката. Преди това младият великотърновец печели още 4 срещи, като по пътя побеждава и представителите на силните школи на Армения и Азербайджан, и то с туш на полуфинала срещу азера Атаназар Новрузов.

Атанасов признава, че е тръгнал за шампионата с мисълта за медал, но чак за титла, дори и не си е мечтал.

„Лично аз нямам притеснения, че съперникът срещу мен е доста по-титулуван - продължава Атанасов. - В крайна сметка и той има два крака и две ръце като мен. Нищо по-особено.“

Калоян, който е състезател на „Берое“ (Стара Загора), вече се бори и на първенствата при мъжете, а тази година на два пъти се качи на стълбичката като бронзов медалист на България.

Всъщност в детските си години бъдещият шампион на тепих доста се лута между другите спортове. Опитва футбол, баскетбол, но нито един от тях не го грабва. А затова какъв път да поеме изиграва неговият чичо Евгени Атанасов, който е бивш борец. Именно той първи вижда заложбите на таланта и го насочва към залата по борба. Първоначално момчето сменя няколко клуба преди да попадне в старозагорския преди 4 години, където се чуства на мястото си.
 

“Там сме като едно семейство, с повечето момчета сме и в националния отбор – казва шампионът. - Тренираме заедно, шегуваме се, забавлавяме се. С моя личен треньор Диан Динчев се чувствам много добре, винаги знае какво да ти каже във важния момент, как да те предразположи. Иначе борбата много ми хареса като спорт, защото всичко си зависи от самия теб и от това колко добре си подготвен. Ако пък загубиш, вината си е само твоя - значи не си тренирал достатъчно, не можеш да виниш друг.

За изключителния характер на тийнейджъра призна и треньорът Диан Динчев, който е и негов наставник на националния отбор за юноши.

„Калоян е дете-мечта за всеки един треньор – казва селекционерът. - Много амбициозен, трудолюбив и с голямо желание за реализация. А в залата е изцяло отдаден на това, което прави. За щастие при него има съчетание на талант, работа и невероятен характер. На първенството за мъже тази година, например, при една ситуация да вземе точка, буквално бе приспан от съперника, който приложи хватката оглавник. Наложи се да го свестяваме. Но Калоян превъзмогна болката, излезе с превързана глава и спечели срещата, а след това взе и бронз.“
 

Още от 13-годишен младият талант живее далече от семейството си – по общежития и квартири в името на любимия си спорт и мечтата един ден да стигне до олимпийския връх. Признава, че му е било тежко, но получава пълна подкрепа от близките си. А всички тези изпитания са го направили по-силен и по-отговорен.
 

В свободното си време Калоян също залага на спорта. Обича да гледа футбол, ММА и разбира се, борба. Сред любимите му борци са американецът Дейвид Тейлър и японецът Такуто Отогуро, и двамата олимпийски шампиони от Токио 2020.

„И двамата са много технични, не се бутат, какъвто е типичният американски стил на борба – продължава тийнейджърът. - И са много атрактивни.“
 

През миналия месец талантът направи дебют при по-големите, юношите, на европейското в Испания, но неуспешно. Не се притеснява обаче, защото при него нищо не се случва от раз. Сега му предстои световно първенство за същата възраст в Полша през месец август, където се надява на реванш. А защо не и да повтори успеха си от европейското през 2022-а, когато от аутсайдер стигна до върха!