Сали пребори травма и взе втори медал


Сали пребори травма и взе втори медал
Снимка: БФ Борба

Красимира Станкова, за сп. "Спринт"

 

Сали Салиев е новата ни изгряваща звезда в тежка категория на свободната борба. Само за два сезона 19-годишният талант на „Олимпиец“ (Търговище) се качва на два пъти на подиума на европейски първенства. През 2021-а стига до финал на шампионата за кадети и печели сребро в Самоков, след като губи единствено от руснака Кантемир Суанов – 1:3.


„Срещата беше на кантар, изпуснах го“, признава Сали.
 

Тогава обаче той се бори с травма, усеща дискомфорт, но още не знае, че контузията е сериозно. След първенството Сали се подлага на операция на рамото, следва едногодишно възстановяване. А миналия месец се връща на големия тепих и печели бронз на европейското при по-големите, за юноши в Сантяго де Компостела (Испания). В спор за отличието при 92-килограмовите младият талант побеждава унгареца Кристиан Ангял с 5:2.
 

„Много съм щастлив, защото успях да се преборя със себе си – споделя призьорът. - В тази тежка година извън тепиха много ми помогна и моето семейство, най-вече баща ми, който постоянно ми казваше да не се отказвам, да вярвам в себе си. А посрещането в родния ми край беше невероятно, изживях много хубави емоции.“

Успехът Сали дължи и на треньора си Мариян Стойнев, с когото са заедно от 5 години. Първо в клубния тим на „Олимпиец“, а сега в ЦСКА и в националния отбор. „С него се чувствам спокоен и уверен. И винаги обсъждам всичко“, продължава той.

Сега тийнейджърът гледа към следващото голямо първенство – световното за юноши в Полша през август. И тайно си мечтае отново да е на подиума.

„Нямам притеснения, няма непобедими хора“, категоричен е Сали.
 

Негов идол на тепиха е руснакът Абдулрашид Садулаев, олимпийски и 4-кратен световен шампион. „Много ми харесва бързината, техниката и като цяло е много атрактивен борец“, допълва Салиев.
 

В свободното си време между тренировките младият борец помага на баща си в земеделието и в същото време заляга над образованието. А мечтата му е един ден след края на кариерата си да стана учител или треньор.