Цено Ценов


Цено Ценов

Автор: bgwrestling.bg

Цено Ценов има не по-малко принос от своя баща Цено Георгиев Ценов за развитието на европейската и световна борба.

В продължение на 24 години той е член на Изпълнителната власт на Международната федерация по борба, която за това време сменя трима президенти. И пет мандата е начело на Европейската централа по борба. Водещ фактор е във взимането на различни ключови решения.

Ценов израства покрай баща си и неизменно го следва на народните борби, на които той съдия. Тренира няколко години борба докато е ученик, но лекарска забрана слага край на тези негови занимания. Ориентира се към съдийството, покрива изискванията за съдия, международна категория. А първият му сериозен атестат е на Световната купа в София през 1958-а, на която е секретар.

Владее френски език. Завършва история, археология и музейно дело в Софийския университет. И същевременно трупа организационен опит в различни студентски структури.

От 1967-а започва работа в Българския съюз за физическа култура и спорт (БСФС), в отдела за високо спортно майсторство. Избран е за отговорен секретар на Българската федерация по борба (1971), пет години по-късно става заместник председател, а през 1990-а неин председател. От 1993-а е изпълнителен директор на фондация „Български спорт“.

В Международната федарация по борба активната му работа започва от 1970 г., когато е избран в Комисията за отличия и награди. Осем години по-късно е един от създателите на Европейския комитет за аматьорска борба (1978), сега UWW-Europe. Авторитетът на българина расте. Той заема куп длъжности в различни комисии – в дисциплинарната, календарната (от 1979), по самбо (от 1981), традиционни борби и законодателната (от 1985), вицепрезидент на комисията, отговаряща за провеждането на Световните купи и спортния календар (от 1996) и др.

През 1996-а Цено Ценов е избран с пълно единодушиен за президент на UWW-Europe (тогава СЕLA) на конгреса в Будапеща. Заема поста пет мандата, като превръща Европейската централа в модерна и стабилна спортна структура, базирана на приемственост, но и на иновативни решения. А именно:

- Стартира провеждането на Европейска купа на нациите, чийто директор е Ненад Лалович, сега президент на Международната централа.

- Създава Европейски център по борба в София, като проектът е колаборация между Световната федерация, UWW-Europe и Българската федерация по борба. А у нас идват годишно над 300 състезатели от трите вида борба.

- Разширен е европейският спортен календар. Провеждането на европейските първенства става ежегодно, в 5 възрастови категории.

- Въведена е отлично функционираща система за международен трансфер на борци от клубовете, която обхваща 250 – 320 състезатели годишно.

- Инициира създаването на нова възрастова група до 23 г. През 2015-а във Валбрич (Полша) се провежда първото Европейско първенство за трите вида борба.

- Европейската централа развива успешно различна квалификационна и обучителна дейност.

- Борбата е включена в програмата на Европейските олимпийски игри.

Още през 1996-а, когато оглавява Европейската централа (1996), той става и член на Бюрото на Международната федерация, тъй като всички президенти на континенталните комитети имат това право по устав.

Дипломатичен и изключително ерудиран, през 2017-а Цено Ценов е избран за първи вицепрезидент на световната борба.

В продължение на 24 години е в изпълнителната власт до смъртта си (2020).

                                                                                                     Още ТУК

Снимки: bul-wrestling.org, start-photo.bg