Триумфът в София '71


Триумфът в София '71

Автор: bgwrestling.bg

На световното първенство София 1971 г. българските борци за първи път, и засега единствен, триумфират с отборната титла в класическия стил, като изпреварват колоса Русия със 17 точки.

Тимът печели 8 медал!
Шампиони са Петър Киров, Георги Мърков и Александър Томов, сребърни медалисти - Христо Трайков и Стоян Николов, а бронзови - Стефан Ангелов, Кирил Димитров и Марин Колев. На 4-то място са Стоян Апостолов и Борис Бутраков, но тяхното класиране също носи точки за отбора.
Тимът е воден от славния Филип Кривиралчев.

Схватките са едновременно на три тепиха на стадион „Васил Левски“, изпълнен до краен предел. Билетите са изчерпани още далеч преди старта на първенството. И въпреки това продължава трескавото търсене на ценните пропуски. Някои дори предлагат агне или коч в замяна на билет за световното. Но само 40 000 са щастливците да изгледат срещите на живо.

„Възторжените, добронамерени и компетентни“ фенове правят изключително добро впечатление на представителите на Международната федерация, която за първи път връчва специален медал за спортна публика №1. Призът получава заслужилият треньор Райко Петров, който по това време е президент на федерацията.

Световната централа отчита и редица рекорди, като обявява световното за най-голямото до момента. И изпробва някои новости.
На шампионата сили мерят 216 състезатели от 33 държави и в двата стила. Към онзи момент на първенства са идвали между 106 и 158 борци.

Срещите са поверени на 75 съдии от 31 държави.

Състезателите се борят на новите по размери тепихи, които са квадратни с дължина на страните 12 метра.

В София е и първата официална визита на Милан Ерсеган като президент на Международната федерация.

За финал българският отбор получава уникална купа, връчена на старши треньора Филип Кривиралчев. Трофеят е реплика от Панагюрското съкровище и в момента се съхранява в Музея на спорта.

Преди класиците е надпреварата в свободния стил, на която тимът взима 6 отличия.
Единствената титла печели Руси Петров (90 кг), Баю Баев (52) и Осман Дуралиев (над 100) са сребърни медалисти, Огнян Николов (48), Исмаил Юсеинов (68) и Васил Тодоров (100) печелят бронз, а Никифор Кузманов (74) е 5-ти.
Националите в свободния стил са втори в отборното класиране, наградата получава старши треньорът Михаил Борисов. Първи е тимът на бившия СССР, трети - Иран.